Novinari protiv fantoma, skup podrške za N1 ispred Vlade Srbije: Profesionalni novinari izloženi uvredama i napadima

Izvor: VOA, 16.Okt.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novinari protiv fantoma", skup podrške za N1 ispred Vlade Srbije: Profesionalni novinari izloženi uvredama i napadima

Vlast pokušava na sve načine, vrlo ozbiljno, da likvidira Televiziju N1, a profesionalni novinari u Srbiji su pod sve većim pritiskom, no ako građani ne žele da podrže njihovu borbu za opstanak nezavisnog novinarstva, čitav njihov trud je uzaludan, rečeno je između ostalog tokom skupa "Novinari protiv fantoma", koji je u znak podrške Televiziji N1 i svim nezavisnim novinarima organizovala Grupa za slobodu medija. Novinar BRIN-a Slobodan Gorgijev, rekao je da vlast pokušava da likvidira N1 “sa svim ovim što se dešava s Telekomom” i na druge načine Naglasio je da se bez N1 ništa ne bi znalo šta se dešava, pošto su ostali novinari mahom u malim redakcijama. Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić takođe je rekao da Srbija ne bi znala šta se proteklih dana dešavalo sa uhapšenim uzbunjivačem Aleksandrom Obradovićem iz Krušika da to nije pratila i televizija N1. Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da je uzbunjivač Obradović tokom boravka u ptrivoru bio u prilici da gleda televiziju na kojoj je bilo dostupno pet kanala sa nacionalnom frekvencijom i da zato nije mogao da zna da se iko interesuje za taj slučaj. Bodrožić je ocenio da živmo u društvu u kojem nema slobode medija, a da Srbija, ako želi u porodicu evropskih zemalja, mora da oslobodi medije i ostavi novinare na miru. On je rekao da su se novinari okupili ispred Vlade zbog N1, ali i svih novinara koji pokušavaju da rade profesionalno. Ocenio je da većina u Srbiji živi kao da je u Centralnom zatvoru. Novinarka Tamara Spaić od tužilaštva i policije zatražila da se "probude iz dubokog sna" i odgovore ko su “fantomi koji napadaju N1 i bacaju letke po gradu i pored zgrade N1”. Spaić je ocenila i da su leci protiv N1 inspirisani onim što govori predsednik Aleksandar Vučić. “Predsedniče, nije lepo da provocirate mržnju i da se bahato ponašate prema novinarima”, poručila je Spaić. Tokom skupa, tri osobe delile su prisutnima blokčiće plave boje na kojima je pisalo "Republika N1 - Pasoš" i "Srbija doviđenja, dobrodošli u Luksemburg", što asocira na evropsko sedište N1 telvizije. Spaić je rekla i da je poruka na lecima vid pritiska i zastrašivanja novinara N1. Glas Amerike uživo je preko svoje Fejsbuk stranice prenosio skup: Okupljeni novinari i građani nosili su parole "Vučićeva propagandna mašinerija", "Ovaj režim ne valja, zarobljeni su mediji i država", kao i papire sa porukom "Novinari protiv fantoma" i logoe televizije Pink i tabloida. Među okupljenima bili su i direktor programa N1 Jugoslav Ćosić, urednik Danasa Dragoljub Petrović, novinar nedeljnika Vreme Stevan Ristić, profesor Rade Veljanovski, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i Nove Srbije Zoran Živković.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Skup podrške novnarima N1: Novinari koji profesionalno rade svoj posao izloženi uvredama i ...

Izvor: Beta, 16.Okt.2019

Novinari koji su se okupili danas na skupu podrške novinarima televizije N1 ocenili su da su novinari koji "profesionalno rade svoj posao" izloženi uvredama i napadima, kao i da očekuju još napada na one koji se usude da kritikuju vlast.Novinarka Tamara Spaić kazala je da želi da zna ko su fantomi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.