Izvor: B92, 19.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari nezadovoljni položajem

Beograd -- Većina novinara u Srbiji nezadovoljna svojim socijalno-ekonomskim položajem, slabim sprovođenjem zakona i kršenjem radnih prava.

Prema rezultatima istraživanja "Radno pravo i mediji" koje je beogradski Medija centar sproveo u saradnji sa Centrom za nezavisno novinarstvo iz Moldavije, najugroženija kategorija su mladi novinari, honorarni saradnici s višegodisnjim stažom i malobrojni frilenseri.

Kako se navodi, oni su najugroženiji jer su slabije plaćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za veći obim posla koji obavljaju, često bez zdravstvenog osiguranja, dnevnice, novčane nadoknade za putne troškove, čak i bez ugovora o radu.

Upitnik je popunilo ukupno 122 ispitanika iz 101 medija, sindikata, odnosno novinarskog udruženja.

Rezultati ukazuju na to da su novinari podeljeni po pripadnosti novinarskom udruženju i sindikatu, da ne uspevaju da aktivnije učestvuju u zaštiti svojih radnih prava a često su i neinformisani šta sve ta prava obuhvataju.

Kao preporuka medijskim radnicima u Srbiji u smislu bolje zaštite i ostvarivanja prava na rad navodi se Stvaranje jedinstvenog registra honorarnih saradnika i frilensera koji bi se redovno ažuriralo.

Neophodna je i intenzivna marketinška kampanja da se podigne nivo informisanosti i edukacije medijskih radnika o tome kako da zaštite svoja prava.

Potrebno je animirati i informisati novinare i javnost uopšte o svrsishodnosti sindikalnog udruživanja i realnom stanju u medijima to jest da se stvori moćan sindikat koji bi bio u stanju da izvrši pritisak na vlasnike i poslodavce da potpišu kolektivni ugovor o radu.

Ocenjeno je i da se mora izmeniti zakonska regulativa kako bi se obezbedila istinsku transparentnost nad medijskim vlasništvom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.