Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar tužio pripadnika Stroja

Novi Sad -- Predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić podneo privatnu tužbu protiv osuđenog pripadnika Nacionalnog stroja Gorana Davidovića.

Gruhonjić je tužbu podneo zbog "narušenog ugleda, časti i prava ličnosti" u Davidovićevoj knjizi "Slučaj Nacionalni stroj". U tužbi predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine i novinara agencije Beta iz Novog Sada navodi se da je u knjizi "iznet niz neistina i uvredljivih konstatacija", jer se Davidović bavi Gruhonjićevom nacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripadnošću i nazova ga novinarom-propagandistom.

Davidović u knjizi navodi da je "bilo prosto neverovatno da je cela lavina laži, podmetanja i medijskih naklapanja, poticala od jedinog novinara koji je bio očevidac incidenta", označivši Gruhonjića kao "veštog manipulatora i propagandistu koji je sebe smatrao novinarom", odnosno "sivom eminencijom na tajnom zadatku".

Davidović u knjizi Gruhonjića naziva "novinarom-propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi".

Davidović se u knjizi bavio i pitanjem Gruhonjićeve nacionalne pripadnosti, licitirajući da li je Hrvat, Musliman ili nešto drugo, dovodeći njega i njegovu porodicu u vezu sa ustašama i "handžar divizijama", i dovodeći u pitanje i Gruhonjićevo pravo ime.

"Niz neistina i uvredljivih konstatacija i reči za tužioca su takvog značaja da su doveli do teških posledica jer je grubo narušen njegov moralni lik i ugled koji je imao kao novinar", navodi se u tužbi.

U tužbi je predloženo da Davidović na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i prava ličnosti isplati Gruhonjiću 500.000 dinara.

Većina optuženih pripadnika Nacionalnog stroja osuđena je prošlog meseca na zatvorske kazne zbog upada na antifašitičku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005, kada su izazvali nacionalnu i versku mržnju, odnosno ugrozili sigurnost više ljudi.

Davidović je osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje. On je najavio da će se žaliti na presudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.