Novi život pacijenata posle transplantacije

Izvor: RTS, 04.Feb.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi život pacijenata posle transplantacije

Ekipa RTS-a bila je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu gde se oporavljaju pacijenti koji su nedavno otpočeli nove živote.
Na Odeljenju nefrologije troje pacijenata kojima je urađena transplantacija bubrega. Dvoje je dobilo novi organ zahvaljujući humanosti porodice donora, a jednoj pacijentkinji novi bubreg darovao je otac.

Tridesetogodišnja Jelena Milovanović rekla je da je išla na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijalizu četiri i po godine.
"To je bio težak period i za mene i za moju porodicu, posle ovoga, vidim krenulo mi je na bolje, mnogo se bolje osećam", kaže Jelena.
Goran Radovanović (46) kaže da zahvaljujući humanosti porodice davaoca ima sasvim nov život.
Nina Đuković, 28 godina kaže da je osećaj fenomenalan, poziv ju je iznenadio. "Zvali su me i pre 10 dana, to je za kratko vreme dva puta, ali je ovo bio moj dan", rekla je Nina.
Na Vojnomedicinskoj akademiji oporavlja se i pacijnet koji je dobio jetru, i to je prva transplantacija jetre u toj ustanovi u ovoj godini.
"Kući sam se bio zatekao kada su mi javili, i odmah sam došao, bio sam presrećan", kaže Milovan Milosavljević (55).
Odmah po dobijanju informacije da je porodica donora dala saglasnost, mobilni tim VMA uputio se u Kragujevac.
"Mi smo objasnili porodici da njihov preminuli nastavlja dalje da živi. Oni su potražili pomoć duhovnika, sveštenika, koji je takođe podržao našu akciju. Ja se zahvaljujem i SPC koja podržava donorstvo", istakao je prof. dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac Sazdanović.
Prof. dr Darko Mirković, šef tima za transplantaciju jetre na VMA kaže da je u pitanjutimski rad, da učestvuje između 20 i 30 ljudi, lekara, instrumentarki, tehničara i ostalih saradnika, i sve  je to rutinski posao, zahvaljujući mobilnoj ekipi, koja je u pripravnosti.
Prof. dr Miroslav Vukosavljević, zastupnik načelnika VMA kaže da je to postala rutina.
"Više nije vest da je na VMA urađena trasplantacija jetre ili burega, ili što će biti nova vest da 1. marta otvaramo očnu banku, kao rožnjača", kaže Vukosavljević.
Od početka godine, zahvaljujući saglanosti humanih porodica, imali smo četiri donora, urađeno je šest transplantacija bubrega, presađene su četiri jetre i dva srca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.