Novi život Oficirskog doma

Izvor: Politika, 10.Dec.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi život Oficirskog doma

Rekonstrukcijom, koja počinje prvih dana naredne godine, vredno istorijsko zdanje ponovo će postati najvažnije mesto kulturnih zbivanja u Nišu

Niš – Zgrada Oficirskog doma, jedno od najlepših zdanja u Nišu, poznata najviše po događajima iz bogate  srpske istorije, ali i kao nekadašnji centar kulturnog života grada na Nišavi, konačno će biti rekonstruisana. Nakon dugogodišnjeg pregovaranja završen je projekat i obezbeđena sredstva za obnovu objekta na Nišavskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << keju koji će do proleća naredne godine dobiti  i moderne sadržaje, rekao je za „Politiku” Branislav Jovanović, izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Niša.

– Ovim projektom planirano je da se rekonstruiše  1.500 kvadratnih metara veoma atraktivnog prostora u kojem će biti jedna kongresna, višenamenska dvorana sa 400 mesta, kao i dve manje sale. Posetiocima i organizatorima kulturnih manifestacija biće na raspolaganju oko 650 mesta za koncerte, pozorišne ili bioskopske predstave, seminare i stručne  skupove. Ovakav prostor, iako se godinama zagovara izgradnja kongresnog centra u Nišu, grad nije imao. U narednih šest meseci u rekonstrukciju Oficirskog doma uložiće se 1,2 miliona evra. Grad i Ministarstvo za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj finansiraće obnovu  objekta sa po 70 miliona dinara – rekao nam je Jovanović.

Oficirski dom je od sredine sedamdesetih godina prošlog veka pod zaštitom države kao objekat i spomenik kulture od posebnog značaja. Sagrađen je samo desetak godina posle oslobođenja Niša od Turaka. U njemu je najpre bila kafana „Bulevar”, koju je 1903. godine otkupila vojna komanda grada i u njemu osnovala Dom vojnih starešina, oficira i podoficira. Kao Oficirski dom u funkciji je bio sve do početka Drugog svetskog rata, 1941. godine.

U međuvremenu je bio i mesto najznačajnijih političkih i skupštinskih događaja Srbije. U njemu je 6. maja 1915. održan Jugoslovenski kongres socijalista, kojem je predsedavao književnik Ivo Ćipiko. Na tom kongresu usvojena je Niška deklaracija, sa osnovnim ciljem ujedinjenja balkanskih naroda u borbi za oslobođenje i stvaranje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. U tada usvojenoj deklaraciji izražen je odlučan stav protiv Londonskog ugovora kojim se Italiji ustupa deo jadranske obale.

U Oficirskom domu u Nišu od 27. jula do 15. oktobra 1915. neprestano je zasedala ratna skupština Srbije.

Od početka sedamdesetih godina prošlog veka pa sve do pre desetak godina tu je bio Dom mladih. Više od 25 godina bez prekida svakog leta bio je festivalski centar Niških filmskih susreta. Kada je ugašena Omladinska ustanova „Josip Kolumbo”, objekat je napušten i niko o njemu nije vodio računa, pa je ruiniran.

U poslednjih sedam godina stalno je traženo rešenje da se vredno zdanje obnovi i dobije novu namenu. Bilo je čak i dogovora sa ambasadom Ruske Federacije u Srbiji da se tu locira Ruski kulturni centar, ali se od toga odustalo. Inicijativu da objekat ostane gradu i da se Oficirski dom rekonstruiše pokrenuo je Mile Ilić, predsednik Skupštine grada u prethodnom, ali i novom mandatu. Njegova prvobitna ideja bila je da u većem delu objekta bude stalna muzejska postavka niškog Narodnog muzeja, a da se na ostalom prostoru urede i drugi kulturni sadržaji. Rekonstrukcijom, koja će početi prvih dana 2013. godine, u kojoj će Niš biti i domaćin centralne svečanosti proslave 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, najznačajnijeg dokumenta u istoriji hrišćanstva, Oficirski dom ponovo će postati centar svih kulturnih zbivanja u Nišu.

Toma Todorović

objavljeno: 11.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.