Novi zakon podstiče korupciju

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon podstiče korupciju

BEOGRAD - Neverovatan raspon kazni u novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju po svemu sudeći može samo da podstakne korupciju, a mi želimo da se borimo protiv nje - tvrdi predsednik udruženja Međunarodni transport Neđa Mandić.

Udruženje prevoznika Srbije smatra da su kazne neprimerene i da je ogromna disproporcija između onih koje su predviđene za pravna lica, preduzetnike i vozače. Kazne za pravna lica idu do vrtoglavih dva i po miliona dinara, dok najveća kazna za vozače >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iznosi 30.000 dinara.

- Član 322, koji govori o verodostojnosti isprave, prostim jezikom znači da kada policajac napiše prijavu, ona ujedno predstavlja i presudu, jer po tome je policajac Supermen i nepogrešiv, a sudiji jedino preostaje da izrekne kaznu - kaže predsednik Udruženja beogradskih autoprevoznika Dušan Perić.

Predsednik Granskog sindikata taksista i autoprevoznika Svetislav Beljinac je istakao da su oni besni zbog sadržine novog nacrta zakona i da traže tvrde zakone kojima će kaznena politika biti usklađena sa evropskim direktivama.

- Dobili smo jedan hibrid koji akcenat stavlja na visinu novčanih kazni i gledajući njihovu visinu, stiče se utisak da imamo zapadnoevropski prosek plata. U znak protesta organizovaćemo generalni štrajk u narednih 60 dana. On će trajati sve do povlačenja zakona iz procedure i vraćanja na usaglašavanje spornih odredbi u njemu - rekao je Beljinac.

LJubinko Zlatić iz udruženja Međunarodni drumski transport putnika i robe postavio je pitanje kuda će ići pare od kazni i ko će ih koristiti. On smatra da će se tako policija samo stimulisati da kažnjava i za najmanju sitnicu, a da će na srpskim drumovima cvetati ubiranje harača.

Kao vozač putničkog vozila mislim slično samo mnogo gore o novom zakonu, mada su i dva stara koja se naizmenično primenjuju i stupaju na snagu pa zatim ne važe da bi ih ponovo retroaktivno vratili, katastrofa. Imate moju podršku za štrajk i ako budem obavešten o njemu želim da učestvujem, mada sam više za blokade puteva.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Prevoznici kritikuju novi zakon o saobraćaju

Izvor: EMportal, 22.Apr.2009, 16:37

Udruženja prevoznika u Srbiji ocenila su danas da veliki raspon kazni koje predviđa novi zakon o bezbednosti saobraćaja pogoduje razvoju korupcije. Oni su se takođe složili da kazne ne bi trebalo da iznose više od 100.000 dinara, dok je najveća predložena kazna 2,5 miliona dinara.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.