Izvor: Glas javnosti, 14.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udar na buđelar

BEOGRAD - Umesto da se voze jeftinije, srpski vozači će ponovo morati da plaćaju skuplje gorivo. Iako je cena nafte na svetskom tržištu pala na rekordni nivo ove godine od 33 dolara po barelu, Ministarstvu energetike nije smetalo da od ponoći poveća cene goriva 1,75 dinara po litru. Naime, cena nafte je tokom poslednjeg poskupljenja 27. januara bila veća od 40 dolara i tada su cene goriva bile povećane za oko devet dinara.

Na štetu potrošača

Sada kad je barel jeftiniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za više od sedam dinara, vozači će morati da plaćaju više. Stručnjaci smatraju da je najpoštenije usklađivati cene goriva dan za danom kao svuda u svetu, a ne kao kod nas na svakih 15 dana. Mada i ovih 15 dana se poštuje samo kad državi odgovara, jer je od poslednjeg usklađivanja cena prošlo 18 dana.

Sijka Pištolova, urednik sajta Enerdžiobzerver objašnjava da se u Srbiji cene usklađuju uglavnom na štetu potrošača.

- Svuda u svetu cene se usklađuju svakog dana, što je i najpošteniji način. Ovako kako mi radimo uvek neko ostane uskraćen. A to su najčešće potrošači. Ali to ne treba da čudi. Biće nam još gore jer je došao „Gasprom“.

EVRODIZEL 78,92 DINARA

Gorivo na pumpama u Srbiji od danas će poskupeti u proseku za 1,75 dinara po litru ili za oko 2,2 odsto. Motorni benzini biće skuplji u proseku za 1,6 dinara po litru, a dizel goriva za 1,9 dinara. Litar bezolovnog benzina BMB 95 i motornog benzina MB 95 umesto za 86,51 dinara prodavaće se za 88,05 dinara, dok će nova cena litra evro premijuma BMB 95 biti 93,54 dinara po litru umesto 91,73 dinara.

Dizel gorivo D2 prodavaće se za 72,36 dinara umesto za 70,66 dinara, eko 50 dizel 74,64 dinara, dok će evro dizel poskupeti sa 76,9 dinara za litar na 78,92 dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.