Novi talas izbeglica stiže na jug Srbije

Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi talas izbeglica stiže na jug Srbije

Preševo, Bujanovac, Vranje - Opštinu Preševo zahvatio je poslednjih dana novi talas izbeglica iz afroazijskih zemalja. Prema podacima Crvenog krsta u Preševu, samo u poslednja dva dana ovde je stiglo oko hiljadu novih izgnanika sa teritorije Makedonije. To dodatno usložnjava situaciju u socijalnom, humanitarnom i zdravstvenom odnosu prema ovim ljudima. Procene govore da bi narednih dana broj imigranata koji prelaze granicu sa Makedonijom i ulaze u Srbiju mogao da bude u daljem porastu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dodatno komplikuje situaciju sa prihvatom i smeštajem, pogotovu usled tropskih temperatura na jugu Srbije.

U Preševu je u prostoru nekadašnje fabrike duvana, koja je adaptirana za prihvat imigranata, otvoren tranzitni centar za prihvat, pre svega žena i dece. Najugroženija lica u tranzitnom centru moći će da dobiju hranu, lekove, medicinsku pomoć, kao i dokumenta kako bi nastavili dalji put kroz Srbiju.

Šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder zahvalio je državnim i lokalnim vlastima što su u veoma kratkom roku uspeli da završe tranzitni centar za migrante i obećao pomoć agencije UN za izbeglice u prihvatu migranata u Srbiji.

- Ovo je važna prekretnica kojom se obezbeđuje humani prijem migranata u zemlje EU. Ovim ćemo stvoriti za migrante koji pešače i koji su danima na napornim putevima mnogo bolje uslove za procesuiranje njihovih zahteva, za smeštaj i za pružanje prve pomoći - naveo je Šoder.

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da ne postoji nijedan primer da su pripadnici vojske, policije ili bilo koje druge državne službe na bilo koji način maltretirali ili uznemiravali migrante.

- Državni službenici su tu da pomognu migrantima, što i rade. Svako ko izrazi želju da ostane u Srbiji njegov zahtev će biti razmotren, poručio je Vulin. On je kritikovao nedavni izveštaj Amnesti internešenela "da se migranti maltretiraju na putu kroz Srbiju".

- To nije tačno. Nijedan pripadnik policije ili neke druge formacije nije ni na koji način maltretirao ili uzimao novac od migranata. Ovo je problem koji mi moramo da rešavamo zajednički sa našim susedima u regionu, ali i zemljama EU - poručio je Vulin.

Predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa ocenio je da su država, narod i razne organizacije odlično pomagale migrantima i da je otvaranje centra važno kako bi svi migranti bili na jednom mestu gde će imati pristojne uslove.

- U ovaj centar će dolaziti svi oni i neće ih više biti po ulicama, dvorištima, trotoarima i restoranima. Zahvalni smo svima koji su pomogli da do otvaranja dođe - ocenio je Mustafa.

Već juče je bilo jasno da će država Srbija, ali i međunarodne organizacije morati dodatno da pojačaju napore kako bi se sva ona lica koja stižu u Preševo iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih zemalja adekvatno zbrinule.

Rizično i na prelazu Prohor Pčinjski

Policijski izvori sa juga Srbije potvrdili su za Danas da postoji rizik da imigrantske grupe iz Makedonije koje žele da uđu u Srbiju "promene trasu" zbog pojačane kontrole granice kod Preševa, pa da u Srbiju uđu na prelazu Prohor Pčinjski, koji je drugi ulaz iz susedne države u Srbiju. Reč je o brdsko-planinskom području juga Srbije koji vodi iz pravca Krive Palanke u Makedoniji.

Stefanović: Iznesite dokaze

Ministar unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića pozvao je juče sve institucije, nevladine organizacije (NVO) i pojedince da odmah prijave nadležnim organima ukoliko imaju bilo kakav dokaz narušavanja prava migranata. "U suprotnom, tvrdnje o nehumanom i nezakonitom postupanju ostaju neutemeljene, istakao je Stefanović u pisanoj izjavi. Prema oceni Stefanovića, u danu kada Savet bezbednosti UN nije izglasao rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se najstrašnije optužuje srpski narod, usledili su brojni pritisci i kritike bez argumenata sa svih strana. D. D.

Prevozio azilante iz Sirije

Donji Milanovac - Na Boljetinskom brdu u blizini Donjeg Milanovca pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Majdanpeku zaustavili su kombi kojim je upravljao N. P. (1971) iz Donjeg Milanovca u kome je zatečeno 26 državljana Sirije i Iraka. J. B. K.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.