Izvor: Politika, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi talas aerozagađenja

Sinoć u Vojlovici benzena bilo četiri i po puta više od dozvoljenog

PANČEVO – Ni dva dana posle velikog aerozagađenja u Pančevu situacija se ne smiruje. Sinoć su instrumenti sistema za merenje aerozagađenja smešteni u zgradi Skupštine opštine zabeležili povećane količine benzena, sumpornih jedinjenja i fine prašine ("suspendovanih čestica"), a izmerene su i povećane količine ugljenmonoksida.

Kako nam je sinoć rekla Vesna Borovnica, dežurna u opštinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, posle 17 časova zabeležen je veliki rast koncentracije fine prašine u Vojlovici, naselju najbližem industrijskoj zoni. Izmereno je više od 300 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je šest puta manje. Na mernom mestu Vojlovica i benzena je bilo 44,7 mikrograma, što je četiri i po puta više od dozvoljenog godišnjeg proseka. Pančevački lekari upozoravaju da je dokazano da benzen izaziva leukemiju.

Opštinsko veće Pančeva je na jučerašnjem zasedanju odlučilo da podrži današnji protest Pančevaca pred Vladom Srbije.

Juče po podne podrška naporima Pančevaca da učine nešto na suzbijanju aerozagađenja stigla je i od Opštinskog veća njima najbliže susedne opštine – Palilula.

Interesantno je da je najnovijim Pravilnikom o graničnim vrednostima, koji je stupio na snagu maja ove godine, napravljena razlika između gradova koji nemaju zagađivače i drugih, kojima pripada i Pančevo, koji imaju izvore zagađenja. Za one prve dozvoljen prosek benzena na godišnjem nivou je pet mikrograma po metru kubnom, a u Pančevu, budući da ima aktivne izvore benzena – dva puta više. Pre toga, prema našim propisima, benzen uopšte nije bio dozvoljen. Ovakve norme važiće do 2015. godine.

Srećom, posle ponoći, koncentracija otrova u nebu Pančeva počela je da opada. Ostala je tajna kako su i pored zaustavljanja takozvanog pužnog separatora u "Petrohemiji" zabeležene ovakve koncentracije kancerogenih jedinjenja.

-------------------------------------------------------------------------

Još bez krivičnih prijava

BEOGRAD – Krivične prijave protiv odgovornih za zagađenje vazduha u Pančevu nisu još podnete jer se još "uobličavaju", izjavio je večeras ministar nauke i zaštite životne sredine Aleksandar Popović.

Popović se u izjavi za Radio-televiziju Srbije izvinio zbog toga što je ranije danas na konferenciji za novinare rekao da su prijave već podnete.

On je naglasio da je "jasno da se radi o ljudskom faktoru" u delu Petrohemije koji je izazvao zagađenje u noći između 14. i 15. novembra, radeći u vreme kada zbog meteoroloških uslova to nisu smeli.

Popović je rekao i da je što se rizika po životnu sredinu tiče, ustanovljeno da je najviše zastarela oprema u delu rezervoara i pretakališta u Rafineriji i Petrohemiji u Pančevu.

Prema njegovim rečima, 29 rezervoara u Rafineriji je već obnovljeno, a pretakalište se obnavlja što "nije jednostavno završiti ni finansijski, ni organizaciono".

"Oko 25 miliona evra je već potrošeno i 50 miliona evra će biti sledeće godine uloženo. NIS je uzeo i kredit za rešavanje ekoloških problema u Pančevu", rekao je ministar.

On je naglasio da nisu tačne tvrdnje da je problem to što u Pančevo, kada je nastalo najnovije zagađenje, nije mogla da dođe mobilna-ekotoksikološka ekipa iz Beograda, pošto je bila u Leskovcu.

Popović je objasnio da u Pančevu postoje fiksne merne stanice, te nije bilo potrebe da dolazi mobilna jedinica.
(Beta)

M. Šašić

[objavljeno: 17.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.