Novi skener na VMA

Izvor: Glas javnosti, 28.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi skener na VMA

BEOGRAD - Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu juče je počeo da radi novi multislajsni skener, za čiju je nabavku Ministarstvo odbrane izdvojilo 80 miliona dinara.

Skener je u rad pustio ministar odbrane Dragan Šutanovac, ističući da će taj aparat pomoći u bržoj i kvalitetnijoj dijagnostici, ali i skraćivanju liste čekanja na preglede.

Šutanovac je istakao da VMA jedina u ovom delu jugoistočne Evrope poseduje skener tog tipa, najavivši za narednu godinu nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << opremanja te ustanove neophodnim aparatima.

Vojska kupuje bombarder 2012?

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da vojno vazduhoplovstvo analizira sve ponude svetskih proizvođača lovačko-bombarderskih aviona kako bi se opredelilo za najbolje sa aspekta očuvanja bezbednosti našeg neba.

- U ovom trenutku ne mogu da vam kažem ništa više od toga jer se to radi na stručnom nivou - rekao je Šutanovac. Prema njegovim rečima, konačna odluka zavisiće i od budžeta, ali sigurno i od uticaja politike, kao što je to svuda u svetu.

Šutanovac je naglasio da se politički uticaj odnosi na sklapanje aranžmana prilikom odluke za nabavku određene vrste letelice.

- To je nešto što se radi u svim zemljama sveta i to je pitanje za sledeću ili možda 2012. godinu imajući u vidu da ćemo u budžetu za 2011. godinu teško imati sredstva za nove borbene avione - rekao je Šutanovac.

Najpoznatiji svetski proizvođači aviona iz Rusije, Kine i SAD predstavili su u prethodnom periodu zvaničnicima srpskog vojnog vazduhoplovstva karakteristike svojih letelica - "Mig", "Fantom" i "J".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je protekla godina, iako u znaku velike ekonomske krize, za vojno zdravstvo bila izuzetno uspešna, jer su ostvareni veliki rezultati.

Šutanovac je, posle otvaranja novog 128-slajsnog skenera na Vojnomedicinskoj akademiji, izjavio da će taj aparat, vredan 80 miliona dinara, već sledeće godine sam sebe isplatiti i da će se 2011. godine krenuti u nabavku novih aparata, koji će omogućiti kvalitetnije lečenje vojnih i civilnih osiguranika.

Na VMA je u ovoj godini, dodao je Šutanovac, ambulantno lečeno oko 100.000 civilnih osiguranika, bolnički 20.000, a na njima je obavljeno 18.000 operacija.

Kako je najavio, VMA bi trebalo da u sledećoj godini dobije modernu hiperbaričnu komoru, a u planu su i druge nabavke, koje, kako je ukazao, mogu da izostanu jer postoji komplikovana birokratska pocedura, zbog kojih se ponekad sa kupovinom kasni godinu i po do dve.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.