Izvor: B92, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sistem za oštećeni sluh

Niš -- Domaći stručnjaci napravili su kompjuterski sistem koji deci oštećenog sluha treba da pomogne u učenju i drugim aktivnostima.

Stručnjaci Elektronskog fakulteta i defektolozi Škole za decu sa oštećenim sluhom u Nišu razvili su jedinstven multimedijalni sistem za pomoć deci oštećenog sluha u učenju. Zahvaljujući sistemu Medos, deca sa oštećenim sluhom prvi put u školi nisu vezana za radno mesto, mogu da čuju nastavnika, ali i svoje drugove, dok se kreću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u učionici i hodniku.

Direktorka Škole za decu oštećenog sluha Bubanj Gordana Živković kaže da dete sa oštećenim sluhom ne stiče govor, već mora da ga uči, a da je učenje sa starom aparaturom sporo i teško.

"Sistem pruža mogućnost da čuju zvuk iz ambijenta i da tako razvijaju govor. To je uslov svih uslova, da prate nastavu, normalno žive i budu učenici škola", kaže ona.

Tokom učenja svako dete ima bežični sistem preko kog dobija zvuk one jačine koja odgovara njegovom stepenu oštećenja sluha. Tako se maksmialno koriste ostaci sluha svakog deteta, objašnjava Leonid Stoimenov, docent na Elektronskom fakultetu.

"Jedna od osnovnih karakteristika je upravo taj bežični prenos koji omogućava da se preko računara i specijalizovanog softvera promene selektivne karakteristike zvuka i da se deci obezbede informacije koje su im potrebne za učenje", kaže on.

Uskoro će biti napravljene i kućne varijante Medosa, pomoću kog će deca oštećenog sluha moći i kod kuće da uče, gledaju filmove, slušaju muziku ili se igraju na računaru, mnogo lakše nego ranije.

TV B92 danas u podne počinje emitovanje Vesti koje će moći da prate i gledaoci oštećenog sluha i to svakog dana u 12 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.