Izvor: Blic, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi simbol i oznake za oficire i podoficire

Novi simbol i oznake za oficire i podoficire

Nove oznake i obeležja Vojske Srbije, koji su predstavljeni juče, biće korišćeni od leta ove godine iako su postali važeći posle objavljivanja u 'Službenom glasniku'.

Uskoro, kako je najavljeno u Ministarstvu odbrane, sledi raspisivanje tendera za proizvođača.

- Nova obeležja bila su neophodna jer su pripadnici Vojske Srbije nosili simbole nepostojeće države. Ona simbolizuju novi identitet i imidž >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojske - kaže vođa stručnog tima koji je radio na novim obeležjima i oznakama Vojske Srbije, major Jovica Milak.

Temeljni znak zasnovan je na grbu Republike Srbije i iz njega proizlaze sve ostale oznake Vojske Srbije. Oznaka pripadnosti vojske predstavljena je prepoznatljivim srpskim obeležjem - štitom sa četiri ocila na crvenoj podlozi, koji će pripadnici vojske nositi na levom rukavu umesto dosadašnjeg znaka Vojske SCG. Nove oznake činova usklađene su sa NATO standardima koji definišu klasifikaciju činova po kategorijama i rangu u okviru kategorija. Ove godine se takođe po prvi put obeležava Dan Vojske Srbije i ujedno Dan državnosti Republike Srbije - na Sretenje, 15. februara.

T. Nikolić-Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.