Izvor: B92, 18.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi rektor za nove reforme

Beograd -- Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, stupio je na dužnost rektora Beogradskog univerziteta.

Profesor Kovačević za B92 kaže da je njegov zadatak da nastavi reformu visokog obrazovanja. Rektora Beogradskog univerziteta na novom radnom mestu čeka veliki administrativni posao - akreditacija svih državnih i privatnih fakulteta. Ipak, kako kaže, ovaj posao mu neće teško pasti jer uz sebe ima ekipu koja se reformama univerziteta bavi već četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

"Ovo je treća garnitura koja se bavi time. Najteže je bilo Mariji Bogdanović, jer je krenula ni iz čega. Mi imamo da krenemo...", kaže novi rektor.

Sada već bivši rektor Beogradskog univerziteta, Dejan Popović, kaže da je zadovoljan onim što je uradio tokom 27 meseci svog mandata: usvojen je Zakon o visokom obrazovanju, formirana su radna tela i donet je statut Univerziteta.

Nova školska godina je, kako kaže, uspešno počela, po Bolonjskoj deklaraciji. Kovačeviću i novoizabranim članovima Saveta Beogradskog univerziteta kolege savetuju i da se izbore da se oduzeta imovina Univerziteta vrati.

"Trebalo bi usvojiti Zakon o finansiranju univerziteta, jer je to do sada regulisano na osnovu starih uredbi, koje su modifikovane", rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, trebalo bi postepeno centralizovati Univerzitet i tako rešiti problem pravnog subjektiviteta Univerziteta i fakulteta. "Osim toga država bi trebalo da formira i fondove za finansiranje naučnog rada", ukazao je Kovačević.

A pored sudske, predsednicu Vrhovnog suda Srbije Vidu Petrović-Škero očekuje i univerzitetska problematika jer je izabrana za novu zamenicu predsednika Saveta Univerziteta.

Na današnjoj sednici Univerziteta izabrani su i novi članovi Saveta Univerziteta i prorektori za nastavu, finansije, nauku i za međunarodnu saradnju.

Studenti uručili otvoreno pismo

Odbor studentskog protesta 2006. godine uputio je otvoreno pismo Savetu Univerziteta u Beogradu i rektoru Branku Kovačeviću, u kome se između ostalog zahteva smanjenje školarine i svih ostalih naknada na studijama za 50 odsto.

U pismu se zahteva i izjednačavanje postojećeg zvanja "diplomirani" sa novom diplomom mastera i jasno utvrđivanje kriterijuma za određivanje visine školarina uz uvažavanje objektivnih socijalnih uslova.

Član protestnog odbora Tadej Kurepa rekao je agenciji Beta da novi rektor Kovačević podržava zahteve studenata i da je spreman na razgovor.

Na Filozofskom fakultetu okupljeno je oko oko šezdeset studenta Filozofskog, Filološkog, Arhitektonskog i Prirodno-matematčkog fakulteta, koji se dogovaraju o svojim sledećim akcijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.