Novi recepti za izdavanje lekova

Izvor: Glas javnosti, Beta, 23.Apr.2010, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi recepti za izdavanje lekova

BEOGRAD - Republički zavod za zdravstveno osiguranje uveo je novi obrazac recepta za propisivanje i izdavanje lekova, koji će biti primenjivan od 1. maja.

Na novom obrascu broj podataka za unošenje smanjen je za trećinu, što će u znatnoj meri smanjiti vreme neophodno za popunjavanje recepta u domovima zdravlja i izdavanje lekova u apotekama.

U RZZO napominju da će stari obrasci lekarskog recepta biti u upotrebi paralelno sa novim do kraja 2010. godine.

RZZO >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podseća da je u saradnji sa gradom Beogradom započet proces informatizacije i elektronskog popunjavanja, štampanja i izdavanja recepata u osam domova zdravlja u Beogradu - Zemun, Voždovac, Grocka, Sopot, Zvezdara, Vračar, Stari Grad, Rakovica i do sada je informatički povezano preko sto lokacija, ambulanti i apoteka.

Elektronsko popunjavanje i štampanje recepata eliminiše mogućnost greške u popunjavanju i dodatno skraćuje proceduru popunjavanja i izdavanja u apotekama.

Informacioni sistem instaliran u beogradskim domovima zdravlja omogućava štampanje dvodimenzionalnog bar-koda na receptu koji generiše sve podatke sa obrasca recepta. Pomoću njega, apoteke koje su do sada uvele softver, smanjile su vreme izdavanja leka sa preko jednog minuta na samo par sekundi po receptu.

Imajući u vidu da se samo u Beogradu mesečno propiše više od milion recepata, od kojih oko 500.000 prođe kroz softver u domovima zdravlja koji ga imaju, ovakav sistem značajno štedi vreme pacijenata i zaposlenih u domovima zdravlja i apotekama.

Osim elektronskog popunjavanja i štampanja recepata informatizacija domova zdravlja omogućila je i elektronsku evidenciju pacijenata, odnosno elektronski zdravstveni karton, povezivanje zdravstvenih stanica, elektronsko zakazivanje pregleda u okviru doma zdravlja i kraće čekanje na prijemnim šalterima u domovima zdravlja, navodi se u saopštenju RZZO.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.