Novi put za privredu Čačka

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi put za privredu Čačka

Naučnotehnološki park dobio zadatak da osmisli ekonomski razvoj grada, a u prvom planu hrana i energetika

Čačak – Delatnost Naučnotehnološkog parka u Čačku, osnovanog lani, biće usmerena na oblast u kojoj postoje najveći izgledi na uspeh. Potpredsednik Skupštine NTP-a inženjer Slobodan Spasović smatra da je to proizvodnja hrane uz maksimalno korišćenje alternativnih izvora energije.

– U oblasti hrane, to bi značilo najviši stepen završne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obrade poljoprivrednih proizvoda, uz primenu najnovijih znanja i tehnologija, marketinga i dizajna. Kod energije, potrebno je pažnju usmeriti pre svega na biomasu, namenski gajenu ili otpad iz proizvodnje, sunčevu, geološku i hidrotermalnu energiju, i to tim redosledom. Obe rečene discipline mogu se spojiti u jednu, jer je kontrola utroška energije među osnovnim uslovima za dobro poslovanje – kaže Spasović za „Politiku”.

Više pojedinosti je naveo u platformi za rad Naučnotehnološkog parka „Čačak”, pripremljenoj za jučerašnju skupštinu ove ustanove.

– Delatnost NTP-a trebalo bi usmeriti tako da se na najbrži i najefektniji način dođe do novih tehnologija i proizvoda, i zato je najsvrsishodnije poći od raspoloživih izvora.

Spasović je, tom logikom, podsetio na tri potencijala ovog kraja, počev od prirodnih uslova, sa plodnim zemljištem u dolini Zapadne Morave pogodnim za zalivanje, i brdskim predelima koji odgovaraju stočarima. Drugi izvor je industrijska tradicija u proizvodnji hrane („Voćar”, „Šumski proizvodi”, „Poljopromet”, „Stočar”, PIK „Čačak”, „Žitopromet”), preradi metala („Sloboda”, FRA, CER, TRZ), kao i proizvodnji termotehnike (CER, „Sloboda”). Iako su neka od ovih preduzeća upropašćena, u Čačku je ostalo mnogo znanja iz tih oblasti i sada se delimično koriste u desetinama malih i srednjih kolektiva koje su osnovali stručnjaci iz nekadašnjih velikih sistema. Treći izvor za razvoj lokalne privrede jesu obrazovne i naučne ustanove, Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo.

– Tri pomenuta izvora ukazuju na najracionalniju orijentaciju NTP-a na hranu i energetiku. To su, detaljnije, razvoj stočarstva i prerade mesa, proizvodnja ambalaže i priključnih mašina, staklenika, opreme za preradu, biođubriva, preparata za poljoprivredu, projektovanje i proizvodnja sistema za navodnjavanje, za korišćenje biomase i alternativne energije.

Za ovakvo usmerenje Parka, smatra sagovornik, potrebno je prilagoditi programe u ovdašnjim školama i na fakultetima, iz fondova finansirati projekte koji se uklapaju u ovu orijentaciju, pokrenuti nagradne konkurse za dobre zamisli u pomenutim oblastima i putem prezentacija upoznati javnost u zemlji i inostranstvu sa ovakvim planom NTP „Čačak”.

– Čovečanstvo je na pragu pete tehnološke revolucije sa nano-tehnologijom, gde će u vrlo bliskoj budućnosti, za narednih pet do deset godina, doći do velikih otkrića i pojave materijala sa nezamislivim svojstvima. Srbija je kao država nejaka da bi se u to uključila na pravi način jer nema nijedan od potrebnih uslova, a to su kritična masa znanja, ogromna materijalna sredstva i vreme. Ali, svoju priliku može da traži u pravilnom korišćenju onoga čime raspolaže. Tako i zamišljam ulogu Naučnotehnološkog parka u našem gradu, koji je i osnovan s ciljem da pokrene privredne aktivnosti u ovom kraju uz maksimalno korišćenje raspoloživog znanja, novih tehnologija i inovacija, ali i da Čačku vrati zvanje grada poželjnog za život – kaže Slobodan Spasović.

Gvozden Otašević

objavljeno: 09.01.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.