Novi protest u Štrpcu zbog gradnje mini-hidroelektrane

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest u Štrpcu zbog gradnje mini-hidroelektrane

Žitelji Štrpca ponovo protestuju. I Srbi i Albanci, zbog nastavka radova na gradnji jedne od nekoliko mini-hidroelektrana, zbog kojih mogu da ostanu bez vode. Žitelji ove većinski srpske sredine traže pomoć lokalne samouprave, koja je naredila obustavu gradnje, ali su mašine nastavile ponovo da rade.
Dva meseca su prošla od prestanka radova i napada specijalnih snaga policije na goloruke meštane Štrpca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su u strahu da mogu da ostanu bez vode, blokirali put.

Mašine su tada prestale da kopaju, ali su ovih dana ponovo aktivirane. Aktivirali su se i žitelji Štrpca. Okupili su se danas ispred sedišta lokalne samouprave i tražili objašnjenje.
"Oni uporno traže od opštine da poništi odluku o zabrani gradnje mini-centrale, a oni neće da ponište. Gornje instance ne mogu da je ponište, ali se radi, ljudi, na drzak način, mimo zakona, mimo propisa, mimo svega. Ovo je divljaštvo, uzurpacija", poručuje Dobrivoje Stevanović.
Obećanje lokalne samouprave je da će žutom trakom sprečiti mašine da prolazei i tako obustaviti radove.
Desetak minuta pošto su razgovarali sa predstavnicima nezadovoljnih građana, ekipa RTS-a zatražila je direktan kontakt sa predstavnicima lokalne vlasti. Preko portira, na ulazu u opštinu, preneto nam je da nisu tu.
U slučaju da radovi budu nastavljeni, žitelji Štrpca ostaju bez vode.
"Njihova namera je jasna onda, da nam uzmu vodu i da nas nateraju odavde da se iselimo", kaže Milovan Filipović.
Problem ne pogađa samo Srbe koji žive u Štrpcu.
"Bez vode mi ne možemo, vidi koliko ima maline, imamo njivu, kukuruz, i sad bez vode ne možemo. Niko nije gledao nacionalitet, nema tu politike, samo branimo našu vodu, naš život", ističe Agron Rušiti iz sela Bitinja.
U Ministarstvu životne sredine kažu da su izvođačima dozvole za gradnju dali prethodni ministri, a da obustavu gradnje mogu da narede samo poslanici kosovske skupštine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.