Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 05:34

Novi protest u Prištini, sijalicama i svećama na zgradu vlade

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je u Prištini zbog najavljenog poskupljenja struje, a neki od demonstranata gađali su sijalicama i svećama zgradu vlade.
Organizatori protesta, aktivisti Socijaldemokratske partije, pokušali su da probiju kordon policije i uđu u zgradu vlade.

Usledilo je višeminutno guranje policije i demonstranata, nakon čega se deo policajaca povukao u zgradu vlade a organizatori su pročitali svoje zahteve, među kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je glavni odustajanje od poskupljenja struje.
"Dole Kurtijeva vlada","Aljbin izdajica", "Molili smo za svetlo, našli smo mrak", "Ne igraj se ljudima i strujom", neki su od transparenata koje su demonstranti danas nosili tokom protesta.
Dardan Molićaj, predsednik Socijaldemokratske partije, nastale od nekadašnjih pristalica i bliskih saradnika Aljbina Kurtija i njegovog sada vladajućeg pokreta Samoopredeljenja, rekao je da je Kurti kukavica.
"Predsednik vlade već deset godina priča o štetnoj privatizaciji distribucije, ali niko više od njega nije favorizovao privatnu kompaniju KESCO, jer joj je za dva meseca izdvojio 120 miliona evra iz poreza građana, iz budžeta", rekao je Molićaj.
"Nikada nije bilo boljeg trenutka nego sada da se distribucija vrati u službu građana Kosova. Ali, da bi se to uradilo, potrebna je politička hrabrost, a problem je što je u ovoj zgradi kukavica, koja sebe vidi kao Supermena", dodao je Molićaj.
Zatražio je u ime okupljenih da vlada odbaci odluku Regulatorne kancelarije za energetiku o poskupljenju struje, navodeći da ima aktivnih građana koji neće dozvoliti da ta odluka prođe, najavljujući nove proteste.
Vlada je najavila poskupljenje struje jer kupuje struju po visokim cenama i nije u stanju da podmiri potražnju proizvodnjom u dvema elektranama u Obiliću.
Regulatorna kancelarija za energetiku je predložila povećanje cene struje za domaćinstva, ali ne i za preduzeća. Vlada je saopštila da je izdvojila 75 miliona evra za subvencionisanje dela računa za utrošenu energiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.