Novi početak

Izvor: Politika, 27.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi početak

Realizacija programa državnog partnerstva Srbije i države Ohajo

Vojni odnosi Srbije i Sjedinjenih Država na novom su i ohrabrujućem početku posle savezništva u dva svetska rata i bliske saradnje pedesetih godina prošlog veka u vreme hladnog rata.

Ovo je posle razgovora u Generalštabu sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Gregorijem Vejtom izjavio zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Zdravko Ponoš.

Vejt i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ponoš su istakli da će saradnja naših oružanih snaga i garde te države SAD biti od obostrane koristi. To je, kako je naglašeno, i početak realizacije programa državnog partnerstva Srbije i države Ohajo.

General Vejt je juče stigao u četvorodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će obići Vazduhoplovne snage, komandu Kopnenih snaga u Nišu, bazu Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti, specijalne jedinice i Vojnomedicinsku akademiju.

Povodom posete, u Generalštabu Vojske Srbije je juče Vejtu i saradnicima priređen svečani doček. Vejt je sa Ponošem razgovarao o budućim oblicima saradnje, među kojima je i zajednička obuka pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Tokom boravka u Srbiji general Vejt će razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom odbrane Zoranom Stankovićem.

Posle nedavnog potpisivanja sporazuma o statusu snaga sa SAD, poseta Vejta treba da precizira saradnju dve države u oblasti odbrane, a to podrazumeva i uključivanje srpske vojske u Program partnerstva sa državom Ohajo, kao strateškog partnera za saradnju u domenu odbrane.

Saradnja sa Nacionalnom gardom američke države Ohajo, između ostalog, predviđa školovanje naših oficira na tamošnjoj vojnoj akademiji i saradnju u mirovnim misijama u trećim zemljama. Ohajo ima veoma razvijene vojne kapacitete, posebno u domenu vazduhoplovstva a, od naših suseda, ima veoma razvijene veze sa mađarskom vojskom.

D. Stevanović

[objavljeno: 27.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.