Novi nesporazumi u naselju Brdjani

Izvor: S media, 07.Avg.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi nesporazumi u naselju Brdjani

U naselju Brdjani jutros je došlo do podizanja tenzija nakon što su se u ovom mešovitom naselju koje se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili Albanci koji žele obnovu svojih kuća i Srbi koji se protive tome, tražeći da počne izgradnja njihovih kuća.

Uprkos najavi šefa UNMIK administracije za region Mitrovice Jaroslava Kozaka da izgradnja srpskih kuća na pet lokacija može da započne već danas, to se, ipak nije dogodilo.

On je istakao da su gradjevinske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dozvole uručene jutros i posao može da započne.

"Svako ima pravo da ide na svoju imovinu. Mi ovde samo radimo po UNMIK-ovom zakonu, apelujemo da dve strane sednu za pregovarački sto, a kada je reč o dolasku u naselje Brdjani za to je nadležna policija", rekao je Kozak.

Jedan od predstavnika kosovskih Srba u naselju Brdjani Dragoslav Živković je ovaj čin Albanaca ocenio kao incident. "Ovo je tipičan primer incidenta gde Albanci žele da stopiraju izgradnju srpskih kuća. Oni su rekonstruisali 18 umesto pet kuća, a naše zahteve da im se obustavi gradnja I da na teren izadje gradjevinska komisija niko nije uvažio", kazao je Živković.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković jutrošnji čin Albanaca prokomentarisao je kao provokaciju.

"Srpska strana je dobila dozvole za nastavak radova, medjutim jutros smo zatekli jednu grupu Albanaca koji baš danas žele da rade na obnovi svojih kuća u neposrednoj blizini naselja Brdjani. Mi tražimo da se na ovom prostoru ispoštuje zakon i da to ispoštuje i druga strana", rekao je Nedeljković.

On je upozorio da Albanci ovim potezom žele da izazovu incident kao bi se obustavila izgradnja kuća u srpkoj zajednici.

Nakon dobijanja gradjevinskih dozvola za izgradnju još pet srpskih kuća, ovdašnji Albanci okupili su se u naselju Brdjani zahtevajući da započnu rasčišćavanje i radovi na još jednoj lokaciji u blizini srpskih kuća.

Do sada je na albanskoj strani završeno ukupno 18 kuća, dok radovi na srpskoj strani još uvek nisu počeli.

Skup obezbedjuju pripadnici Kosovske (KPS) i Euleks policije. Početkom aprila Srbi su se, takodje okupili u Brdjanima, jer je bilo najava da će Albanci početi da obnavljaju pet kuća u tom naselju. Predstavnici naselja su i tada razgovarali o tom problemu s medjunarodnim predstavnicima, ali ništa nije dogovoreno.

Krajem oktobra prošle godine Albanci su prvi put došli u Brdjane u nameri da obnove kuće porušene 1999. godine. Tada je došlo do prvog sukoba tokom koga je povredjeno petoro Srba.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.