Izvor: B92, 05.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napadi na Mađare u Vojvodini

Subotica -- Na severu Vojvodine tokom vikenda su se dogodila dva incidenta.

Na somborskom katoličkom groblju porušeno je više desetina nadgrobnih spomenika. U Subotici su napadnuta četvorica tinejdžera mađarske nacionalnosti. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa osudio je incident koji se dogodio nedaleko od subotičkog naselja Prozivka.

"Četvorica mladića mađarske nacionalnosti su u subotu uveče išli kućama prema Prozivci, gde su ih pretukli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladići srpske nacionalnosti. Jedno dete leži u bolnici i ima unutrašnje krvarenje", rekao je Kasa za B92.

Kasa kaže da je odnos Vlade Srbije prema incidentima sramotan. On podseća da je premijer Koštunica pre nekoliko meseci obavešten o događajima u Vojvodini, ali da do sada ništa nije preduzeto da se incidenti spreče: "To je danas situacija u Srbiji, to je danas položaj nacionalnih manjina, to je danas odnos Vlade prema ovoj pojavi. A o gospodinu Koštunici ja više nemam reči kojima da ga oslovim, jer ministar policije je njegov najbliži saradnik. Za divno čudo, u Temerinu je policija odmah otkrila počinioce, ali ta policija do danas nije objavila ni jedno ime počinilaca napada na pripadnike mađarske nacionalne manjine", rekao je Kasa.

Predstvnici SVM-a 13. jula će pred američkim Kongresom prikazati dokumentaciju, fotografije i snimljeni materijal o incidentima protiv Mađara u prošloj i ovoj godini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.