Izvor: Blic, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi način veštačke oplodnje, ogromna ušteda novca

Primena danske metode trenutnog zaleđivanja jajnih ćelija u tečnom azotu na minus 200 stepeni, koja je upravo počela da se primenjuje u Institutu za ginekologiju i akušerstvo, omogućiće formiranje banke jajnih ćelija i u Srbiji. Ovako sačuvane jajne ćelije mogu da se oplode i posle tri godine od zaleđivanja, što otvara nove mogućnosti donatorstva.

Metoda trenutnog zaleđivanja u početku će omogućiti uštedu parovima koji za veštačku oplodnju moraju da izdvoje 2.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 3.000 evra, u zavisnosti od toga koliko je koštala kontrolisana stimulacija jajnika i koliko hormonskih injekcija je bilo potrebno za formiranje jajne ćelije. U matericu se ubacuju najviše tri jajne ćelije, a ostale koje su do sada bile neiskorišćene, moći će metodom zaleđivanja da budu sačuvane za naredno oplođenje ukoliko prvi pokušaj ne uspe. Tako će pacijenti uštedeti ponovni trošak. Ukoliko je postupak uspešan, preostale jajne ćelije skladište se u banku jajnih ćelija i uz pristanak donatora, njih će moći da koristi neka druga žena koja ne može da formira svoju. Ćelija će tada biti oplođena materijalom partnera primaoca.

- Zamrzavanje epruveta sa jajnim ćelijama u tečnom azotu počelo je tek pre nekoliko sedmica. Inače, sve do početka primene danske metode zaleđivanja parovi kod kojih smo morali da ponavljamo veštačku oplodnju bili su prinuđeni na ponovni trošak. Za stimulaciju ovulacije jajne ćelije ponekad je potrebno po 15 do 20 injekcija, svaka košta po 2.000 evra, a to je samo deo troškova - objašnjava doktorka Svetlana Spremović-Rađenović, šef odseka za adolescentnu ginekologiju u Institutu.

Metoda brzog zamrzavanja jajnih ćelija u tečnom azotu smatra se relativno novom u svetu i primenjuje se u razvijenim zemljama Evrope i Americi u protekle tri godine. Brzina postupka omogućava veću garanciju da materijal neće biti oštećen, da će biti sačuvano više jajnih ćelija i da u takvom stanju mogu da budu sačuvane nekoliko godina.

Žene koje nisu mogle da formiraju jajnu ćeliju i do sada su koristile jajne ćelije donatora oplođene materijalom njihovih partnera ili supruga, ali je postupak morao da se radi istovremeno. Nova metoda zaleđivanja i formiranje banke jajnih ćelija omogućiće mnogo većem broju žena da rode svoje dete sa doniranom jajnom ćelijom oplođenom genetskim materijalom svog supruga.

- Sve molbe za ovakva oplođenja i do sada je morao da odobri Etički komitet Kliničkog centra. Formiranje banke jajnih ćelija svakako će iziskivati i novu zakonsku regulativu, koja će odrediti medicinske uslove ili možda ograničiti starost davalaca i primaoca - kaže doktorka Svetlana Spremović-Rađenović. Formiranje banke jajnih ćelija u Institutu za ginekologiju i akušerstvo utoliko je značajnije kada se zna da prema najnovijim podacima sve više žena znatno ranije ulazi u menopauzu, mnoge već između 35 i 40 godina, a već je postalo uobičajeno da posle 40. godine nastupi klimakterijum. Uzročnici su po rečima doktorke Spremović-Rađenović uglavnom u posledicama načina života. Stres, nedovoljno spavanje i upotreba duvana su faktori koji značajno utiču na brže starenje jajnika i smanjenu plodnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.