Novi lekovi za rak se lakše podnose

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi lekovi za rak se lakše podnose

Medikamenti mogu da produže život, ali revolucionarnog napretka u borbi protiv ove bolesti još nema, navode stručnjaci sa svetskog sastanka onkologa na Floridi

Rak napreduje brže nego razvoj novih metoda lečenja malignih bolesti. Novi lekovi za lečenje raka su „nežniji”, podnošljiviji i mogu da produže život, ali nažalost, revolucionarnog napretka i konačne pobede nad rakom nema, „raport” je sa najvećeg svetskog kongresa onkologa koji je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Politiku” saopštio direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, profesor dr Nenad Borojević, koji je i sam bio učesnik 45. sastanka američkog društva kliničkih onkologa u Orlandu, u državi Florida.

Profesor Borojević dodaje da je kongresu prisustvovalo 30.000 stručnjaka iz celog sveta koji se bave rakom. To je čak 6.000 učesnika manje nego prošle godine, što se po rečima našeg sagovornika može objasniti ekonomskom krizom, ali i strahom od novog virusa gripa.

– Najpoznatija imena u onkologiji su priznala da beleže blage napretke u lečenju raka, što izaziva frustraciju onkološke zajednice, jer lekari su svesni da još nisu ni blizu rešenja za rak, koje bi pacijenti želeli da čuju – navodi dr Borojević.

Jedno od aktuelnih i drugačijih pogleda na karcinom iznet na ovom kongresu je da je rak tipičan imunološki problem, pošto organizam ima problema da prepozna ćeliju raka, koja vodi poreklo od normalne ćelije istog organizma.

Možda je budućnost u razvoju individualnih vakcina, za svakog pojedinca, za svaki „individualni”, „lični” rak, koje treba da pomognu imunom sistemu te osobe. Dr Borojević je takođe naveo da maligne bolesti sve više postaju problem nerazvijenih zemalja, a jedan od predavača, profesor Skot Remik, izneo je podatak da će 2020. godine čak 70 odsto novih slučajeva raka biti otkriveno u zemljama u razvoju.

Rak dojke je i dalje najčešći oblik maligne bolesti na planeti: svake godine se dijagnostikuje kod 1,1 milion žena u svetu i čini četvrtinu svih novodijagnostikovanih karcinoma kod žena. On je uzrok najvećeg broja smrti uzrokovanih rakom kod žena, sa najvišom stopom smrtnosti u zemljama sa niskim standardom – 55 posto smrti od raka dojke nastaje u zemljama u razvoju. Svake godine od ovog oboljenja u svetu umre oko 411.000 žena, a to je 1,6 odsto svih uzroka smrti kod žena.

Dr Borojević podseća da je rano otkrivanje raka dojke, pravilna dijagnostika i lečenje multidisciplinarnim pristupom jedini način da se izborimo sa ovom bolešću. Podatak koji u tom smislu ohrabruje je da oko 4,4 miliona žena kod kojih je dijagnostikovan rak dojke u poslednjih pet godina, živi normalnim životom.

O. Popović

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.