Novi juriš na Žabljak

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi juriš na Žabljak

Za 20.000 kvadrata u blizini Pošćenskog jezera kupac nedavno ponudio 600.000 evra

TEMA DANA
ŽABLJAK – Na Žabljaku, gde je pre 15 godina Crna Gora promovisana kao ekološka država, strani državljani sve više kupuju stanove i zemljište, a neke od tih parcela se nalaze u samom Nacionalnom parku "Durmitor" gde nije dozvoljena gradnja bilo kakvih objekata. Među kupcima su najbrojniji Rusi, Englezi, Italijani, Holanđani.
U gradu stanove uglavnom kupuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rusi. Za razliku od njih, Englezi, Italijani i Holanđani žele da kupe zemljište koje se nalazi tik uz Nacionalni park ili u njemu, bez obzira na cenu. Oni traže od nekoliko stotina kvadrata do čak pet hektara zemlje i to tamo gde još nema nikakvih urbanističkih uslova – nema struje, vode, telefona, kaže u razgovoru za "Politiku" Darko Stijepović, direktor Turističke organizacije na Žabljaku.

Prema njegovim rečima, cena po kvadratu zemljišta kreće se od tri do 25 evra, zavisno od lokacije. Međutim, prema nezvaničnim podacima, ona je znatno veća u blizini skijališta na Savinom kuku i u Ivan dolu dok u samom centru i na Crnom jezeru dostiže i 150 evra za kvadrat zemljišta.

Pojedini strani državljani kupuju placeve od naših građana, koje oni imaju još 1991. godine i gde nisu mogli ništa da grade jer se parcele nalaze u zoni Nacionalnog parka. Strance, izgleda, to ne interesuje. Možda je reč o nakupcima koji će, ako ikada bude dozvoljena gradnja, preprodati te lokacije, naglasio je naš sagovornik.

On je naveo primer jedne neobične trgovine. U samom centru grada preko puta hotela "Žabljak" jedan Holanđanin kupio je parcelu na Petrovoj strani gde se nekada nalazilo skijalište, nadajući se da će tamo ponovo podići sličan ili, pak, neki drugi objekat. Međutim, na tom mestu nije dozvoljena nikakva gradnja, kaže Stijepović.

Strani državljani kupuju placeve koji su od Žabljaka udaljeni i do 20 kilometara ne pitajući za cenu. Pre nekoliko dana jedan stranac dao je neobičnu ponudu. U blizini Pošćenskog jezera tražio je da kupi parcelu od 20.000 kvadrata i da za nju je ponudio 600.000 evra. Ova atraktivna lokacija se nalazi u opštini Šavnik i granični se sa Nacionalnim parkom.

-----------------------------------------------------------

Građevinski bum

Pored samog magistralnog puta koji od Žabljaka vodi prema Pljevljima podižu se vikend naselja. Tokom ove i prošle godine izgrađen je veliki broj stambenih objekata na širem području grada. Mnogi kažu da je više objekata sagrađeno u ovoj nego u poslednjih deset godina. Možda i zbog činjenice da će za koju godinu do Žabljaka stići trasa magistralnog puta čija je gradnja u toku koja će ovo turističko mesto povezivati sa crnogorskim primorjem. Deonica od Žabljaka do Risna biće duga oko 130 km.

Rade Vukićević

-----------------------------------------------------------

Seoba u brda

Zbog nestašice placeva uz more kupci osvajaju planinu Orjen

TIVAT - Kvadratni metar stambenog prostora u bokeljskim gradovima kreće se zavisno od lokacije od 2.000 do 4.000 evra. Primat drži i dalje kotorski stari grad gde se cene stanova kreću najmanje od 4.000 evra po kvadratu, ali mešeteri nekretninama tvrde da je malo šta ostalo za prodaju. Stranci, uglavnom Rusi i Englezi najviše interesovanja pokazuju za velike zemljišne komplekse. O tome svedoči i namera engleske kompanije "Property frontier" koja je najavila kupovinu 30.000 metara kvadratnih zemljišta u Krašićima u naselju Maslinjak. Prema nezvaničnim saznanjima namera Engleza je da na tom mestu grade turističko- zdravstveni kompleks zatvorenog tipa za probranu klijentelu.

Atraktivni placevi uz more su uglavnom prodati, pa sada sledi takmičenje kupaca za brda iznad Boke. Očekivani završetak radova na magistralnom putu Risan - Grahovo podićiće cenu zemljišta i na Orjenu, pa vlasnici već nude strancima na prodaju posede na ovoj prelepoj planini. Ne mali broj Bokelja je po dobrim cenama već prodao svoje stare porodične kuće uz obalu i kupio placeve u visočijim gradskim zonama daleko od saobraćajne vreve.

Četvorosobni stanovi u centru Tivta prodavali su se po ceni od 100.000 evra, dok je cena niža za stanove u naselju Seljanovo. Cena privatnih kuća površine oko 300 kvadrata ide i do 400 hiljada evra. Cene urbanizovanih placeva kreću između 60 evra u naselju Dumidran, do 350 i više evra koliko košta metar kvadratni zemljišta u Donjoj Lastvi. Zemljište koje nije obuhvaćeno planskom dokumentacijom je jeftinije i košta od 25 do 30 evra u Kavču do 40 evra za metar na lokacijama iznad najvisočijih gradskih naselja. Cena placeva na području Krtola iznosi od 100 do 300 evra za kvadrat na najatraktivnijim lokacijama uz more.

Bankama u Boki svakodnevno pritižu velike količine novca od prodaje nekretnina, a najživlja prodaja je u dane vikenda kada bogati Rusi sleću čarter letovima na tivatski aerodrom.

Ž. Komnenović

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.