Novi detalji o upotrebi Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana u sukobu oko Nagorno-Karabaha: Prvo zvanično priznanje obaranja jurišnika Su-25

Izvor: TangoSix.rs, 05.Jan.2021, 09:02

Novi detalji o upotrebi Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana u sukobu oko Nagorno-Karabaha: Prvo zvanično priznanje obaranja jurišnika Su-25

Azerbejdžanska državna informativna agencija AZERTADŽ objavila je 26. decembra interesantan tekst o borbenim dejstvima ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana tokom poslednjeg sukoba u Nagorno-Karabahu. Tekst je posvećen pilotu pukovniku Zauru Nudiralijevu koji je poginuo prilikom obaranja njegovog jurišnika Su-25. Ovo je prva zvanična potvrda da su azerske vojne vazduhoplovne snage imale gubitaka kad se radi o borbenim avionima i njihovim posadama. Ujedno, to je i prvo priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << azerbejdžanske strane da je upotrebljavala borbene avione – za vreme sukoba je to negirano kao što su demantovani i bilo kakvi gubici.
Redakcija AZERTADŽ posetila je porodicu Nudiralijeva i tom prilikom razgovarala i sa veteranima ovog sukoba, majorom Džavidom Faradžijevim i potpukovnikom Elčinom Mamedovim koji su izneli nekoliko veoma zanimljivih detalja vezanih za borbena dejstva RV Azerbejdžana odnosno jurišnih aviona Su-25.
Pukovnik Zaur Nudiralijev bio je iskusan opitni pilot koji je savladao sve borbene sposobnosti jurišnika Su-25. Školovan je u inostranstvu a svoje iskustvo stekao je na mnogobrojnim vežbama koje su održane u raznim zemljama, najviše u Turskoj sa kojom RV Azerbejdažan održava redovne vazduhoplovne vežbe. Kako je navedeno, Nudiralijev je na tim vežbama, kako se navodi, samostalno razvio metodu bombardovanja sa velikih nadmorskih visina „matematičkim principom“ bez upotrebe nišana a to su kasnije usvojili i drugi piloti.
U inventaru RV Azerbejdžana se pre sukoba nalazilo oko 33 Su-25 od kojih je deo modernizovan / Foto: RV Azerbejdžana Major Džavid Faradžijev izjavio je da kada Su-25 leti na malim i srednjim visinama postoji velika verovatnoća da ga PVO obori ali da je Nudiralijev zahvaljujući svom iskustvu i ranijem istraživanju uspeo da razvije taktiku koja je, kako se navodi, bez premca – precizan udar po ciljevima na zemlji sa velikih visina. Takođe, Faradžijev navodi da je njegov poginuli kolega prvi odbacio laserski vođenu bombu sa aviona Su-25 i da su zahvaljujući pomenutim taktikama postigli superiornost u borbama. Pukovniik Nudarlijev izvodio je borbena dejstva na Agdamskom, Fizulinskom i Džebrailskom pravcu, nanoseći neprijatelju velike gubitke.
Potpukovnik Elčin Mamedov koji je leteo zajedno sa Nudarlijevim na dan njegovog obaranja opisao je situaciju u kojoj su se tom prilikom našli azerbejdžanski piloti. Prema njegovim rečima bilo je to 4. oktobra, u reonu Džebraila gde prema obaveštajnim podacima nije trebalo da postoji neprijateljska PVO ali da je po dobijanju informacije sa komandnog mesta o aktivnosti protivničke protivvazduhoplovne odbrane naređeno da se avioni vrate, Nudarlijev je međutim izvršio borbeno dejstvo i ponovo krenuo ka ciljevima nakon čega je sa njim kontakt izgubljen.
Pukovnik je navodno prilikom pogotka aviona bio teško ranjen ali se nije katapultirao jer nije hteo da ga neprijatelj zarobi. On je, kako tvrdi Mamedov, žrtvujući svoj život srušio svoj avion na položaje protivnika kome su tom prilikom naneseni veliki gubici u ljudstvu i tehnici. Na tom pravcu RV Azerbejdžana je u potpunosti uništilo PVO neprijatelja što je stvorilo uslove za obimno korišćenje borbenih bespilotnih letelica, borbenih aviona i helikoptera. Podrška iz vazduha omogućila je specijalnim i kopnenim snagama da uz minimalne gubitke uđu u Džebrail, Fizuli i Hadrut.
Nova taktička metoda je bila primenjena u više od 600 borbenih letova što je omogućilo uništenje velikog broja neprijateljskih ciljeva, kako žive sile tako i vojne tehnike. Pukovnik Zaur Nudarlijev posthumno je proglašen za ’’Heroja Otadžbinskog rata’’.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Novi detalji o upotrebi Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana u sukobu oko Nagorno-Karabaha: Prvo zvanično priznanje obaranja jurišnika Su-25 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.