Novi detalji o incidentu slovenačkog PC-9M ozbiljno oštećenog 2019. godine

Izvor: TangoSix.rs, 24.Jul.2020, 08:02

Novi detalji o incidentu slovenačkog PC-9M ozbiljno oštećenog 2019. godine

Incident jednomotornog dvosedog turboelisnog školskog i lakog borbenog aviona Pilatus PC-9M Hudournik slovenačkih oružanih snaga (Slovenska Vojska, SV) dogodio se 27. novembra 2019. godine. Slovenački vazduhoplovni portal Sierra5.net donosi nove detalje.
Do nesreće je došlo kada se avion koji nosi vojni serijski broj L9-67 (c/n 640) udario u dalekovod blizu grada Dravograd, severno od reke Drava i blizu granice sa Austrijom, dok je bio na redovnom trenažnom letu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << na maloj visini. Nakon ozbiljnog oštećenja vertikalnog stabilizatora, letelica koja pripada 152. letačkoj eskadrili (152. letalska eskadrilja, 152. LEESK) nastavila je svoj let i bezbedno sletela na međunarodni aerodrom Edvard Rusjan u Mariboru.
Avion sa evidencijskim brojem L9-67 koji je pretrpeo teška oštećenja u sudaru sa dalekovodom 27. novembra 2019. / Foto: Igor Božinovski, Tango Six Oštećeni avion nije bio u stanju da se vrati u matičnu bazu Cerklje ob Krki i ostao je u Mariboru do kraja maja ove godine kada je, odvajanjem vertikalnog stabilizatora, krila i glavnih nogu stajnog trapa od trupa, rasklopljen, nakon čega su delovi letelice transportovani do aerodroma Cerklje ob Krki radi fizičkog pregleda i procene pretrpljenih oštećenja, kao i naknadne odobrene popravke uz uputstva iz fabrike, piše Sierra5.net.
Iako detaljna procena štete još uvek nije završena, početna procena je pokazala da se zbog prekomernog oštećenja vertikalnog stabilizatora i kormila pravca, ove avionske kompomente neće biti popravljene prema Uputstvu za popravke strukture proizvođača i da će umesto toga one biti zamenjene tehnički besprekornim elementima, efektivno dajući avionu L9-67 potpuno novi rep.
Popravku letelice izvodiće 153. eskadrila za održavanje vazduhoplova (153. letalsko-tehnična eskadrilja, 153. LETEHESK) koja je deo 15. puka vojnog vazduhoplovstva (15. polk vojaškega letalstva, 15. PVL) i koja je sertifikovana organizacija za održavanje sposobna za II i III stepen održavanja vazduhoplova slovenačkih oružanih snaga.
Popravka aviona L9-67 izvršiće se prema uputstvima proizvođača aviona Pilatus i uz pomoć švajcarskog tehničkog osoblja. Prema sadašnjim procenama, ako se u avionu ne pronađu dodatna oštećenja ili nedostaci, trebaće tri meseca da se avion vrati u operativnu upotrebu. Letelica će takođe proći 300-časovni godišni pregled jer je njegov sertifikat plovidbenosti (Certificate of Airworthiness – CoA) već istekao.
Deo podvesnog tereta koji mogu da nose slovenački PC-9M / Foto: Igor Božinovski Udes L9-67 je prošle godine bio drugi nesrećni događaj za flotu PC-9M slovenačkih oružanih snaga. Pre toga, još jedan Hudournik je oštećen 28. septembra 2019. u incidentu izletanja sa piste koji se dogodio na aerodromu Portotož tokom događaja ‘’Otvorena vrata’’ koji je organizovao taj međunarodni aerodrom smešten u blizini sela Sečovlje, 5 km jugoistočno od primorskog jadranskog grada Portoroža i manje od 400 metara od granice sa Republikom Hrvatskom.
U incidentu u Portorožu čiji je uzrok bio prevelika brzina aviona prilikom sletanja usled čega je letelica pretrpela manje oštećenje, niko nije povređen.
Kao sastavni deo slovenačkih oružanih snaga, 15. puk koristi 9 turboelisnih PC-9M koji se nalaze u sastavu 152. letačke eskadrile koja operiše iz vazduhoplovne baze Cerklje ob Krki, koja se nalazi oko 80 km istočno od Ljubljane, blizu granice sa Hrvatskom.
Slovenački PC-9M nose vojne taktičke identifikacione brojeve u redosledu od L9-61 do L9-69 i imaju odgovarajuće fabričke serijske brojeve od 634 do 642. Pored toga što im je primarna namena obuka pilota, ove letelice su borbeno sposobne i na 6 potkrilnih podvesnih tačaka su u stanju da ponesu 1040 kg ubojnih sredstava vazduh-zemlja, rezervoara za gorivo i različite vrste podvesnih kontejnera: kontejnera FN HMP sa teškim mitraljezima M3P kalibra 12,7 mm sa 250 metaka, lansere LAU-7A i LAU-19A sa nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mm, avio-bombe opšte namene Mk-81 (113 kg) i Mk-82 (227 kg), dva rezervoara za gorivo kapaciteta od po 154 litara, kao i kontejnere sa opremom za samozaštitu, izviđanje iz vazduha ili laserskim daljinomerom.
The post Novi detalji o incidentu slovenačkog PC-9M ozbiljno oštećenog 2019. godine appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.