Izvor: Danas, 23.Feb.2015, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novi" ZKP mora na doradu

Beograd - Od kako je pre godinu i po dana stupio na snagu, novi Zakonik o krivičnom postupku se nalazio na udaru stručne javnosti. Brojna pravnička strukovna udruženja su upozoravala na protivrečnost, nedoslednost, pa i neustavnost pojedinih odredbi.

Najkonkretnije u primedbama je bilo Udruženje tužilaca Srbije koje ih je formulisalo u dokumentu koji su poslali Ministarstvu pravde. Njihove zamerke je uvažila Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Kako za Pravo Danas kaže Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije, u najskorije vreme će biti formirana radna grupa Ministarstva pravde koja bi trebalo da navedene nedostatke ispravi preko predloga izmena ZKP-a.

"Novi tip krivičnog postupka, nejasne i međusobno protivurečne norme, koncepcijska nedoslednost Zakonika, doveli su do neujednačenog postupanja sudova, javnih tužilaštava, kao i do kolebanja sudske i tužilačke prakse u pogledu mnogih pravnih pitanja, čak i onih koja su, pre toga, dugi niz godina bila van svakog sporenja", obrazloženje je kojim Udruženje tužilaca Srbije potkrepljuje nužnost promene ZKP-a.

U dokumentu koji će poslužiti Ministarstvu pravde kao putokaz u izmenama ZKP-a se iznosi niz zamerki na postojeći zakon koji reguliše ovu materiju.

U prvom planu se ističe potencijalna neustavnost pojedinih normi. Novi ZKP predviđa da javni tužilac u toku istrage samostalno raspravlja i odlučuje o sumnji koja je bila razlog za pokretanje postupka, što je protivno ustavnoj normi koja određuje da sud raspravlja o osnovanosti sumnje koja je bila razlog za pokretanje postupka. Ustavnost ove odredbe je dodatno dovedena u pitanje pošto, kako se u dokumentu navodi, ne postoji niti jedan vid sudske kontrole odluke tužioca da pokrene ili obustavi istragu.

Takođe, tužioci imaju primedbu na pojedine, prema njihovom tumačenju, protivrečne odredbe zakona. Pa tako smatraju suvišnim razdvajanje krivičnog postupka i krivičnog gonjenja, koje je, kako se navodi, veštačko i unosi konfuziju.

Dodatno, novi Zakonik snižava prag sumnje za zadržavanje osumnjičenih u odnosu na prethodni Zakonik. Prema važećem ZKP-u, dovoljno je postojanje nagoveštaja (osnova sumnje) da je neko izvršio krivično delo i da ta osoba, bez dodatnih uslova, bude zadržana.

Ove, ali i brojne druge nedostatke postojećeg ZKP-a radna grupa Ministarstva pravde će izmenama zakona pokušati da ispravi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.