Novi Sad će pomoći i privatnim vrtićima

Izvor: Politika, 16.Jul.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad će pomoći i privatnim vrtićima

U državnoj Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo” na listi neupisanih je 1.600 mališana

Novi Sad – Odluka da se novčano pomogne boravak dece u privatnim vrtićima pomirila je strasti političkih protivnika u novosadskom parlamentu. Naime, na sednici Skupštine grada i predstavnici opozicije mahom su se složili da je to dobar prvi korak ka konačnom rešavanju smeštaja najmlađih Novosađana u vrtiće, problema sa kojim se suočavalo nekoliko prethodnih gradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uprava.

Ta ideja je poznata još od vremena kada je gradonačelnica bila Maja Gojković, za to se zalagao i njen naslednik Igor Pavličić, da bi konačno sadašnji gradonačelnik Miloš Vučević oko 68 miliona dinara iz gradske kase, nakon rebalansa, namenio za smeštaj mališana u vrtiće.

Istovremeno, rebalansom su predviđena sredstva i za opremanje tri novoizgrađena vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, a za sve one koji ne budu mogli da dobiju svoje mesto u njihovim objektima grad će od 1. septembra novcem pomoći boravak u privatnim vrtićima.

– Namera gradske vlasti u pogledu subvencionisanja roditelja za privatne vrtiće je dobra, ali očigledno da je predlagač, na neki način, zbrzao ceo posao jer nije vodio računa o svim detaljima. Takođe, postavlja se i pitanje trenutka za donošenje takve odluke jer imamo PU „Radosno detinjstvo” koje duguje 700 miliona dinara iz prethodnog perioda, i grad ima višegodišnji problem da reši funkcionisanje ustanove čiji je osnivač. U odluci nije jasno ni to da li će roditelji koji nisu konkurisali za upis deteta u „Radosnom detinjstvu” biti subvencionisani isto kao i oni čija su deca ostala ispod crte, odnosno, da li će svi roditelji imati isti tretman. Kada, kako je najavljeno, odluka bude konkretizovana i bude podrazumevala isti tretman svih roditelja koji imaju decu predškolskog uzrasta, mi ćemo glasati za nju – kaže za „Politiku” Đurađ Jakšić, šef odborničke grupe SRS-a.

Na teritoriji Novog Sada ima 19 licenciranih privatnih vrtića, i oni mogu ukupno da prime oko 900 mališana. Cene boravka u privatnim vrtićima kreću se od 150 evra naviše. Sa druge stane, u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo”, čiji je osnivač grad, trenutno je oko 1.600 mališana na listi čekanja. Opremanjem novoizgrađenih vrtića, u njima će biti mesta za 600 mališana.

Roditelji boravak u državnim vrtićima plaćaju i četiri puta manje od prosečne cene kod privatnika. U zavisnosti od materijalnog stanja porodice, broja dece i sl. mogu da ostvare razne benefite, tako da državni vrtić u proseku košta oko 4.000 dinara mesečno.

Ostatak, do ekonomske cene boravka, subvencioniše grad Novi Sad. Naime, za finansiranje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” izdvaja se 11 odsto iz gradskog budžeta, što je najveća budžetska stavka za neku gradsku ustanovu.

Poslednjih godina, zbog lošeg upravljanja, ta ustanova grca u dugovima, ima višak zaposlenih, i ne uspeva da reši problem nesavesnih roditelja koji „čuvaju mesto” u vrtićima, odnosno, upišu dete a ne dovode ga.

Sa druge strane, javna je tajna da mesto u vrtićima ne može da se dobije bez „debele veze”, a spekuliše se da je ta ustanova plodno tlo za sitnu korupciju. Katastrofalna situacija koju je gradska uprava Miloša Vučevića nasledila dovela je do toga da se urgentno priprema strategija za oporavak „Radosnog detinjstva”, za šta je kao i za sanaciju još nekoliko javnih i komunalnih preduzeća izdvojeno preko 800 miliona dinara od prošlogodišnjeg suficita.

– Naš plan je da sačuvamo „Radosno detinjstvo”. Posle više godina najava i obećavanja, ova gradska vlast kreće u konkretno rešavanje jednog od najosetljivijih problema – poručio je gradonačelnik Miloš Vučević na konferenciji za novinare.

Mere subvencionisanja boravka u privatnim vrtićima trebalo bi da startuju od 1. septembra. Osnovna ideja je da roditelji dece koja ne uspeju da se upišu u državne vrtiće dobiju oko 10.000 dinara subvencije za boravak u privatnim vrtićima.

Kako je najavljeno, Uprava za obrazovanje uskoro će objaviti saopštenje sa detaljnim uputstvima roditeljima na koji način mogu da iskoriste tu povlasticu.

A. Komnenović

objavljeno: 16/07/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.