Izvor: B92, 20.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Ukori zbog zlostavljanja

Novi Sad -- Dečaci i devojčice koji su prošle sedmice u Novom Sadu zlostavljali školsku drugaricu kažnjeni su ukorom direktora i dvojkom iz vladanja.

Nastavničko veće Osnovne škole "Sonja Marinković", koju pohađa zlostavljana devojčica, kao i deca koja su se iživljavala nad njom, danas je takođe raspravljalo o ovom slučaju. Tri devojčice su, u društvu pet dečaka, skoro deset minuta tukle vršnjakinju, a posle su je terale i da jede travu.

Direktor škole >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jožef Ač je još juče doneo odluku o kazni, a osim ukora, deci je zabranjeno i da prisustvuju maturskoj večeri i neće moći da idu na školski izlet.

Nastavničko veće je odlučilo da dodatno smanji ocene iz vladanja na jedinice, čime se nadležnost škole u ovom slučaju, bar kad je reč o kažnjavanju, završava. U školi smatraju da su pravovremeno reagovali.

"Ja sam tek u sredu, molim vas, pošto se to desilo van kruga škole, na osnovu jednog video-zapisa video šta se desilo. Odmah sam sazvao naš kolegijum i o tome smo raspravljali i odmah smo zakazali ove mere koje zakonski ova škola ima. Znači, i policija je obaveštena i policija za maloletničku delinkvenciju, i oni već paralelno sa nama obavljaju poslove", kaže direktor Ač.

U pedagoško-psihološkoj službi kažu da su obavili razgovore sa zlostavljanom devojčicom i njenim roditeljima, kao i sa pojedinim zlostavljačima i njihovim roditeljima.

Činjenica je, međutim, da će se zlostavljači, što se škole tiče, izvući sa ukorima, dok će žrtvi biti potrebno dosta vremena da prevaziđe svoju traumu, smatra pedagoškinja škole Otilija Velišek-Braško.

"Sve ovo što mi sad imamo - i proceduru kažnjavanja, razgovore sa decom koja su napadala devojčicu - jeste tzv. kabanica posle kiše. Znači - njoj je šteta napravljena. Svi mi sad moramo pomoći devojčici i njenoj majci na što lakši način da prevaziće ovaj stres i da ona dalje može da funkcioniše. Pred njom je sad upis u srednju školu", objašnjava Otilija Velišek-Braško.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje Svetlana Vujović kaže da nasilje među maloletnicima evidentno postoji i da se to mora prihvatiti kao činjenica.

Za rešavanje samog problema nasilja postoji nekoliko kratkoročnih i dugoročnih metoda, ali je ipak najvažnije da svi prvo pođemo od sebe.

"Mi treba da se naučimo kako da se ponašamo prema deci. Mi treba da budemo ti koji ćemo da ih učimo modelu ponašanja, koji će oni taj model ponašanja da kopiraju. Prvo treba mi da se zapitamo šta smo uradili, a onda to dete. Ja se i dalje slažem, mislim da je to za svaku osudu, ali mislim da je prvenstveno za osudu nas starijih. Znači - i roditelja i nastavnika i društva u celini", smatra Vujovićeva.

Novosadska policija još prikuplja informacije o zlostavljanju, a javnost će o rezultatima istrage biti obaveštena tek po završetku istrage.

Međutim, zbog naših zakonskih propisa, podela na mlađe i starije maloletnike i decu ispod četrnaest godina, veliko je pitanje da li će i protiv koga uopšte i biti podignute bilo kakve prijave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.