Izvor: RTS, 24.Maj.2022, 15:40

Novi Pazar lider transparentnosti lokalne samouprave, slede ga Sombor i Sokobanja

Najtransparentnije lokalne samouprave u 2022. godini su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja, pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2022) koje je na konferenciji za medije predstavila Transparentnost Srbija.
Prosečni indeks transparentnosti gradova i opština u Srbiji u 2022. iznosi 49 poena – jedan poen više nego prethodne godine i tri poena više nego 2020, saopšteno je iz Transparentnosti Srbija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ocenio je da iako se iz godine u godinu beleži napredak, prosek je ipak i dalje nizak.
Ilustrovao je to rezultatima po kojima je skoro polovina, 49 odsto opština poboljšala rezultat, ali je čak kod 46 posto lokalnih samouprava zabeležen pad.
Šenli Pinčoti, v. d. direktorka misije američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz čiju podršku je i ove godine sprovedeno istraživanje, kazala je da je transparentnost jedan od uslova za vladavinu prava.
Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović naveo je da je od početka ove godine zabaležen trend da najviše žalbi povereniku stiže na rad lokalnih samouprava, oko 35 odsto, što je značajan porast u odnosu na celu prethodnu godinu, kada je stiglo manje od 20 odsto.
Podsetio je da u Srbiji više od 40 odsto svih organa vlasti čine mesne zajednice, i da više transparentnosti i proaktivnosti građanima omogućava da lakše dođu do potrebnih i tačnih informacija.
Biševac: Cilj je da budemo servis građana Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac izrazio je zadovoljstvo što taj grad ove godine ima devet poena više u odnosu na prethodnu, ukupno 87 poena, ali i zbog činjenice da ta opština četiri godine održava kontinuitet.
"Zadržali smo trend povećanja transparentnosti, a to nam je i bio glavni cilj – da budemo servis građana, povećamo njihovo poverenje, a samim tim i njihovo učešće u radu organa opštine", kazao je Biševac.
Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika drugu godinu zaredom drugoplasiranog Sombora koji ove godine ima 85 poena, tri manje nego prošle godine, rekla je da je transparentnost "zahtev ovog vremena, potreba i pojedinca i šire društvene zajednice da od prave i tačne informacije zavisi uspeh onoga što radimo".
Slaviša Krstić, član Opštinskog veća trećeplasirane Sokobanje sa 84 poena, devet više nego u 2021, naveo je da su se, kao mala opština, trudili svih godina da unaprede transparentnost u svom radu, da se "oslone na svoje snage" i da su zbog toga formirali Radnu grupu upravo sa ciljem povećanja transparentnosti, što je, očigledno, i donelo rezultate.
Četvrto mesto zauzeo je Tutin, koji je ove godine ostvario do sada nezabeležen rast – sa 93. mesta prošle godine stigli su do četvrtog u 2022. Slede Kanjiža, Užice, Veliko Gradište, Vranje, Leskovac, Vrnjačka Banja i Subotica, a na dnu lestvice su, sa manje od 30 poena, Bujanovac, Knić, Kovačica, Sečanj, Koceljeva i Preševo.
Među gradskim opštinama, koje se zbog manjih nadležnosti ne mogu u potpunosti porediti sa drugim lokalnim samoupravama, najbolji rezultat već tradicionalno ima Surčin (69), a pridružilo se i Sevojno (63).
Što se tiče kategorija, minimalni rast transparentnosti je zabeležen u četiri oblasti, među kojima su "Javne rasprave i javni konkursi", "Informator o radu", dok je najmanja transparentnost i dalje u oblasti "Skupština i veće".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.