Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Vehabije i huligani

Novi Pazar -- Desetak mladića s dugim bradama, kratkim pantalonama i belim kapama sinoć sprečilo održavanje koncerta orkestra Balkanika.

Mladići, obučeni kao pripadnici vehabijskog pokreta, popeli su se na binu i pobacali deo instrumenata orkestra koji se pripremao za nastup. Jedan od mladića je uzeo mikrofon i okupljenim građanima rekao: "Braćo, idite kući, ovi ovde rade protiv islama. To su šejtanska posla", a potom bacio mikrofon. Oštećeni su zvučnici, mikseta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i deo rasvete.

Incidentu su prisustvovala četiri policajca koji su udaljili mladiće sa bine i sprečili njihov povratak. Deo okupljenih građana ispratio je mladiće zvižducima i skandiranjem, a nije poznato da li su izgrednici privedeni. Koncert Balkanike organizovali su opština Novi Pazar i Ministarstvo kulture i sporta.

Tridesetak minuta kasnije, pedesetak navijača Fudbalskog kluba Novi Pazar, nezadovoljni zbog toga što je tokom dana taj tim izgubio od ekipe Mladosti iz Apatina, kamenicama su gađali istu binu na kojoj je trebalo da bude održan koncert Balkanike. Utakmica je bila prekinuta čitav sat pošto su navijači sudiju Nikolu Maljkovića iz Beograda pogodili kamenicom u glavu. Policajci, kojih je tada bilo dosta, odmah su intervenisali tako što je jedan od njih ispalio metak u vazduh, posle čega su se mladići razbežali, a povređenih nije bilo. U današnjem saopštenju novopazarske policije navodi se da je policija privela i podnela prijave protiv sedam navijača FK Novi Pazar.

"Policija ne otkriva vehabije"

Predsednik opštine Novi Pazar, Sulejman Ugljanin, označio je policiju i Bezbednosno-informativnu agenciju kao najveće krivce za incident. "Ovo je težak dan za Novi Pazar, šačica miševa po nečijem nalogu ovde izaziva krizu. Mi smo nemoćni da bilo šta uradimo kad policija ne čini ništa da otkrije članove vehabijskog pokreta u ovom kraju", rekao je Ugljanin sinoć, nekoliko sati posle incidenta, i u ime građana Novog Pazara izvinio se producentu orkestra Balkanika, Aleksandru Iliću.

Ilić je novinarima rekao da će pre ili kasnije sigurno ponovo doći u Novi Pazar. "Ekipa iz Beograda je došla s mnogo elana i sve je obećavalo da će koncert biti izuzetan. Žao mi je što je ovo veče propalo, to je loša poruka ne samo za Srbiju, već i za čitav Balkan", rekao je Ilić i dodao da mu je mnogo Novopazaraca prišlo i reklo da se stidi incidenta.

Predsednik Sandžačke demokratske partije, Rasim Ljajić, osudio je sinoćnji težak incident. "Ne mogu da se otmem utisku da je stvorena atmosfera potpunog bezakonja u Sandžaku, da je dole opšte nefunkcionisanje sistema i države i da se stvara prostor za političke i verske manipulacije", rekao je Ljajić.

"Ovo jeste tema kojom više treba da se bavi sama islamska zajednica i najgore bi bilo sada preterivati u opasnosti od ektremizma i fundamentalizma u Sandžaku, jer broj vehabija, iako veći nego ranije, nije toliki da predstavlja alarmantnu opasnost", kaže Ljajić.

Sandžačka demokratska partija je ocenila da je incident još više pogoršao ukupnu sliku i loš imidž Novog Pazara, a portparol SDP-a Mirsad Jusufović je rekao da je to posledica opšteg stanja u kom se Novi Pazar već duže nalazi.

Opštinski odbor Demokratske stranke osudio je incident i ocenio ga kao neprihvatljiv i nedopustiv.

Predsednica Sandžačkog odbora za ljudska prava, Semiha Kačar, ocenila je da su i organizatori morali bolje da obezbede održavanje koncerta, zbog čega snose deo odgovornosti.

Sandžačka policija je danas saopštila da radi na identifikaciji osoba koje su napravile incident.

Vehabije su radikalna islamistička sekta osnovana u Saudijskoj Arabiji. Broj njihovih pristalica u Sandžaku teško je utvrditi, ali je činjenica da je on poslednjih godina znatno porastao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.