Novi Pazar: Ugljanin zakazao protestnu šetnju zbog “diskriminacije Bošnjaka”

Izvor: Blic, 19.Feb.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Ugljanin zakazao protestnu šetnju zbog “diskriminacije Bošnjaka”

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) pozvalo je Bošnjake na protestnu šetnju zbog, kako kažu, neodrživog položaja i diskriminacije ove nacionalne manjine u Srbiji.

Protestna šetnja počeće sutra (petak) u 13 sati ispred prostorija Veća u Ulici 28. novembra u Novom Pazaru.

- Protestom želimo da skrenemo pažnju javnosti na težak i neodrživ položaj Bošnjaka koji se svakodnevno susreću sa problemima koje država ne želi da rešava, a zbog kojih se Bošnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve više iseljavaju iz Sandžaka i koji su pretnja njihovom opstanku na ovim prostorima - kažu u Veću.

Oni dodaju i da teškom položaju Bošnjaka doprinosi zapostavljanje ekonomskog razvoja Sandžaka, velika nezaposlenost, kao i brojni nerasvetljeni zločini nad Bošnjacima.

S druge strane, lista “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”, koja u Veću deluje kao opozicija, smatra da predsednik BNV Sulejman Ugljanin na ovaj način “koristi veće u stranačke svrhe”.

- Ugljanin nije govorio o diskriminaciji Bošnjaka kada je sa Vojislavom Koštunicom donosio Ustav Srbije koji je uzrok diskriminacije, niti je to radio dok je u dva mandata bio ministar u Vladi Srbije - saopštila je ova lista bliska muftiji Muameru Zukorliću.

Sličnu poruku uputio je i predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović koji smatra da Ugljanin “zarad ličnih interesa i publiciteta koristi teške reči, izmišlja i pravi cirkus”.

- Kada je Ugljanin u vlasti, onda je sve u najboljem redu, a kada nije, onda se nad Bošnjacima sprovodi teror i preti im istrebljenje. On ima opasne namere i samo nanosi štetu sopstvenom narodu - kaže Omerović.

Bošnjačke stranke nisu se oglašavale povodom poziva Veća na protestnu šetnju, jedino je Asocijacija mladih SDA Sandžaka pozvala sve mlade Bošnjake da se odazovu pozivu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sutra u Novom Pazaru protest zbog diskriminacije Bošnjaka

Izvor: Blic, 20.Feb.2015, 00:05

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) organizovaće sutra u Novom Pazaru protestnu šetnju i skup zbog, kako se navodi u pozivu, diskriminacije Bošnjaka u Srbiji..."Ovim protestom skrećemo pažnju javnosti na težak i neodrživ položaj Bošnjaka, ali i na sve ostale probleme sa kojima se Bošnjaci susreću...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.