Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Spor oko džamije traje

Novi Pazar -- Vernici lojalni beogradskom Rijasetu Islamske zajednice treći dan zaredom mole se na ulici ispred džamije u Novom Pazaru.

Sa druge strane, predstavnici Islamske zajednice u Srbiji koju zastupa sandžački muftija Muamer Zukorlić tvrde da ta džamija nije uzurpirana nego je "privremeno zatvorena zbog legalne rekonstrukcije". Imam Altun Alem džamije Hasib Suljović tvrdi da Zukorlićevo obezbeđenje nije ni jutros dozvolilo vernicima da uđu u džamiju, pa je molitva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održana na ulici.

On je uveren da će državni organi omogućiti da se džamija vrati vernicima i naglasio da su, dok se to ne dogodi, prinuđeni da se klanjaju na ulici.

"Rekonstrukcija džamije je samo izgovor. Mesto za molitvu ima na balkonu i pod tremom. Vernici su ogorčeni i teško je kontrolisati njihove emocije", kazao je Suljović.

Molitve se obavljaju pet puta dnevno - rano ujutro, u podne, po podne, u sumrak i uveče, i tada se u Ulici 1. maja na dvadesetak minuta zaustavlja saobraćaj.

U blizini Altun Alem džamije vidljivo je pojačano prisustvo policije.

Predsednik Medžlisa Islamske zajednice u Srbiji za Novi Pazar Sead Šahirović ponovio je da je rekonstrukcija džamije, koja je pod zaštitom države kao objekat od posebnog značaja, legalna.

"Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i sve radimo u skladu sa njihovim preporukama", rekao je Šaćirović u izjavi Tanjugu i dodao da će toj instituciji biti dostavljena dodatna dokumentacija o radovima.

Prema Šahirovićevim rečima, juče je i iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo rešenje kojim su precizirani uslovi rekonstrukcije džamije.

On je naglasio da vernici, dok traju radovi u Altun Alem džamiji, mogu da se mole u drugoj, ali da su se "za klanjanje na ulici odlučili ljudi koji žele da izazivanjem problema skrenu pažnju".

Raskol u islamskoj zajednici u našoj zemlji odrazio se i na srednju školu (medresu) u Novom Pazaru koja radi u okviru Mešihata Islamske zajednice u Srbiji pod rukovodstvom Zukorlića.

Iz medrese je juče isključeno šest učenika čiji su očevi imami nedavno pokazali neposlušnost Zukorliću i priklonili se Rijasetu Islamske zajednice Srbije kojim rukovodi reis Zilkić.

Među učenicima koji su, kako je objasnila uprava škole, sa nastave udaljeni privremeno "iz bezbednosnih razloga", jeste i Zilkićev sin.

Rečeno im je da će u medresu moći da se vrate kada njihovi očevi povuku potpise kojim su iskazali nepoverenje Zukorliću.

Iz Rijaseta Islamske zajednice Srbije poručeno je da se to neće desiti i zatraženo je da reaguju ministarstva prosvete, vera i unutrašnjih poslova.

Medresa je redovna četvorogodišnja srednja škola po čijem završetku su učenici osposobljeni za verske službenike a mogu i da nastave školovanje na fakultetima za islamske studije.

Pre mesec dana na zasedanju u Novom Pazaru Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije, čije sedište je u Beogradu, izrazio je nepoverenje glavnom muftiji Zukorliću i za reisa izabrao Zilkića.

Neposredno nakon toga, Sabor Islamske zajednice u Srbiji potvrdio je poverenje Zukorliću i poništio odluke Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.