Izvor: B92, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Islam i ekstremni islam

Novi Pazar -- Policija privela jednog učesnika jučerašnjeg incidenta u Arab-džamiji i protiv 17 učesnika tuče podnela prekršajne prijave.

Policija je privela Izeta Fijuljanina iz Novog Pazara zbog pokušaja ubistva Ismaila Gicića, Jasmina i Erhana Smailovića, kao i zbog neovlašćenog držanja vatrenog oružja. MUP navodi da se Fijuljanin juče oko 16.20 dovezao svojim vozilom do džamije ispred koje je bila grupa vehabija.

Iz grupe vehabija izdvojili su se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gicić i Smailovići koji su drvenim motkama počeli da udaraju Fijuljaninov automobil. Vozač automobila je tada izašao iz vozila i ispalio više hitaca iz vatrenog oružja u pravcu trojice napadača.

Policija, takođe, navodi da je oko 14 sati ispred te džamije došlo do još jednog incidenta tokom verskog obreda kada je grupa vehabija verbalno i fizički napala imama. Prisutni vernik Habib Fijuljanin je tom prilikom iz pištolja ispalio dva metka u plafon džamije, zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja.

Istražni sudija u Novom Pazaru Ćamil Hubić izjavio je danas da su u sukobu u novopazarskoj Arab-džamiji povređene tri osobe. "Tokom uviđaja pronašli smo četiri čaure - dve u džamiji i dve ispred džamije, kao i tragove krvi", rekao je Hubić agenciji Beta.

U saopštenju opštinskog odbora Islamske zajednice u Novom Pazaru navodi se da su vehabije nasrnule na vernike i službenike kako bi nametnuli svoj način obavljanja obreda. Zbog sukoba i upotrebe vatrenog oružja, Islamska zajednica je odlučila da ova džamija bude zatvorena do daljnjegeg.

"Očekujemo hitnu reakciju kako bi se ovaj objekat zaštitio od zloupotreba", navodi se u saopštenju Medžlisa, opštinskog odbora Islamske zajednice.

Da podsetimo, desetak vehabija je u aprilu prekinulo koncert grupe "Balkanika" u centru Novog Pazara.

Ljajić: Opasnost po islamsku zajednicu

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je da delovanje vehabija predstavlja veću opasnost po islamsku zajednicu nego po državu.

On je rekao da ulogu i broj različitih verskih pokreta ne treba ni precenjivati, ali ni potcenjivati.

"U poslednje vreme je stvoren dobar teren za delovanje verskih ekstremističkih organizacija, a državni organi ne deluju po tom pitanju", rekao je Ljajić.

Janjić: Sukobi posledica loših političkih odnosa

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, kao glavni razlog eskalacije sukoba u Novom Pazaru vidi nerešene političke odnosi dve najjače grupacije SDA i SDP.

On ističe da je ovaj incident politički motivisan, i da se, ako bude nastavljeno ignorantsko ponašanje, vrlo lako može desiti da novopazarska kriza dovede do intervencije međunarodne zajednice.

"Politički sukob se pomerio u jednu vrlo delikatnu oblast verske zajednice, u kojoj nažalost država više ne može direktno da deluje. Država će morati da sarađuje sa civilnim društvom i verskim vođama, a bojim se da prostor za tu saradnju nije veliki. Ovo treba shvatiti kao jednu od poslednjih opomena i za samu islamsku zajednicu, i za građane Novog Pazara i za državu", objašnjava Janjić.

Janjić takođe navodi i da je vlada indirektno uticala na porast tenzija, jer je jednostrano bila fokusirana samo na jednu stranu. Tome je doprinelo i ukidanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Božović. Vehabije na Balkanu malobrojne

Vehabije, osim u Novom Pazaru, deluju i u Ulcinju, ali je reč o pokretu koga čini mali broj mladih ljudi, rekao je danas orijentalista Rade Božović.

Božović je objasnio da su oni islamski puritanci koje mnogi nazivaju i islamskim protestantima, prema kojima se lokalni muslimani odnose podrugljivo.

"Vehabije nose brade i pantalone kratkih nogavica, a sociolozi religije ih često nazivaju šerijatskom policijom jer naročito vode računa o moralu, ponašanju i oblačenju žena. Ima ih puno u Iranu i Avganistanu, gde se fizički kažnjavaju oni koji ne ispunjavaju šerijatske zakone", rekao je Božović.

On je izjavio da očekuje da će Islamska zajednica u Sandzaku reagovati i dodao da država ne bi trebala da se upliće. "U Sandžaku ima intelektualaca koji neće pristati na ekstremizam", rekao je Božović.

Najviše vehabija u BiH u okolini Zenice

Najviše sledbenika vehabizma u Bosni i Hercegovini ima na području Zenice, jer je u toku rata 1990-ih, u blizini tog grada bila stacionirana jedinica "El Mudžahid", sastavljena od ratnika iz islamskih zemalja.

Ta jedinica je delovala u sastavu Armije BiH, a njeni članovi, poznati kao mudžahedini, preobratili su bosanske muslimane u vehabizam koji predstavlja tvrdu radikalnu struju islama.

Nakon rata mudžahedini su živeli u selu Bočinja u centralnoj Bosni, odakle su se krajem 2000. i početkom 2001. godine preselili u selo Gornja Maoča kod Brčkog.

Kako navode pojedini banjalučki mediji, to selo smatra se najjačim uporištem ekstremnog vehabističkog pokreta u tom delu BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.