Izvor: B92, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove zdravstvene knjižice

Novi Sad, Beograd -- Nove knjižice, koje će se izdavati tokom 2007, imaće i bar-kod kojim će se kontrolisati baza podataka osiguranika.

Zdravstvene legitimacije uz standardne podatke - imena i prezimena, datum rođenja, adrese i pečata da je overena - imaće jedinstveni broj i takozvani bar-kod. Svi podaci o osiguraniku, kao i svaki odlazak kod lekara ili podizanje leka na recept, automatski će se unositi u kompjuter, tako da će svako imati svoj dosije u Republičkom zavodu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zdravstveno osiguranje.

"Zamena, izdavanje obrazaca vrši se tokom cele godine, zaključno sa 31.12.2007, tako da građani ne moraju da žure, nego svako po isteku svoje knjižice može da zameni knjižicu", kaže Gordana Topalović, načelnica Odeljenja za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu.

Nekoliko hiljada Novosađana već je dobilo nove knjižice. Sa obzirom na to da treba zameniti sedam i po miliona knjižica u Srbiji, Novi Sad je proces započeo ranije kako bi se isprobala nova metoda.

Iako im stare knjižice važe, Novosađani su požurili, pa su se na šalterima stvarale gužve. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (RZZO), koji izdaje nove knjižice, kažu da će stare knjižice koje overavaju poslodavci, važiti do 30. juna 2007.

"Moraju se plaćati doprinosi"

Svi koji od prvog januara budu redovno uplaćivali novodospele doprinose za zdravstveno osiguranje, biće rastećeni plaćanja zaostalih doprinosa, rekla je direktorka RZZO Svetlana Vukajlović.

Gostujući u Vestima TV B92, ona je dodala da nikome neće biti uskraćena hitna pomoć, ali da se za sve druge oblike zdravstvene zaštite prethodno moraju platiti doprinosi.

"Ukoliko i dalje poslodavac ne bude plaćao, zaposleni neće moći da overi, osim ako se radi o trudnicama, deci do 15 godina, starijima od 65 i bolesti tipa šećer, karcinom itd, jer su to posebne zaštićene kategorije i imaće overenu knjižicu u svakom slučaju", kaže Vukajlovićka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.