Nove zdravstvene knjižice

Izvor: Politika, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove zdravstvene knjižice

Stari dokument u upotrebi do kraja 2007. godine

Zamena dosadašnjih zdravstvenih knjižica novim i savremenijim počeće u januaru sledeće godine. Međutim, do kraja decembra 2007. godine građanima će biti dozvoljeno korišćenje postojećih zdravstvenih knjižica i drugih isprava o zdravstvenom osiguranju. Novi obrazac zdravstvene knjižice kao elemente zaštite od falsifikovanja imaće hologram, specijalne boje, mikrotekst, gijoš linije i "antikopi" element.
Tekst u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zdravstvenoj knjižici biće ispisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, dok će na području matične filijale na kome je u upotrebi i jezik nacionalnih manjina, biti ispisan i tekst na jeziku i pismu nacionalnih manjina. Zdravstvena knjižica će se izdavati na obrascu ZK koji je pravougaonog oblika, toniranom u bledožutoj boji.

U RZZO-u ističu da će ovom evidencijom biti smanjena mogućnost zloupotrebe, osiguranici će dobiti viši kvalitet usluge, kao i uvid u pregled ostvarenih prava u sistemu zdravstvene zaštite. Stručnjaci kažu da će vreme za popunjavanje obrazaca, recepata i drugih dokumenata u domovima zdravlja i apotekama biti kraće, budući da će ti podaci već postojati u evidenciji osiguranika koji će se očitavati preko bar-koda na knjižici.

– Svako osiguravajuće društvo treba da ima evidenciju o broju osiguranih lica, odnosno podatke o tome da li su im uplaćeni doprinosi, kao i da li je naplaćene usluge osiguranik zaista i ostvario. Veliki broj filijala RZZO-a, koje su smeštene na 151 lokaciju u Srbiji, nema elektronsku evidenciju, ili imaju nepotpun i nesistematizovan spisak osiguranih lica. Ne postoji ni komunikaciona infrastruktura između više filijala, niti između filijala i domova zdravlja i apoteka.

Iz tog i mnogih drugih razloga, počeli smo primenu nacionalnog projekta uvođenja jedinstvene elektronske evidencije matičnih podataka osiguranih osoba, koji predstavlja temelj zdravstvenog sistema za dalje reforme zdravstva i zdravstvenog osiguranja – rekao je Vladan Ignjatović, iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Novi obrazac zdravstvene knjižice sastoji se od šest strana – naslovne i pet numerisanih strana, a u njoj će se naći i lični broj osiguranika, koji će dodeljivati RZZO. Ovaj broj dobijaće se samo jednom u životu i biće nepromenjiv bez obzira na eventualne promene ličnih podataka, uplate doprinosa ili osnova korišćenja prava. Vladan Ignjatović kaže da jedini podatak koji se može izmeniti bez promene knjižice jeste adresa za koju će, kao i do sada, biti ostavljeno tri mesta.

Jedan od razloga za upisivanje poreskog identifikacionog broja u obrazac isprave o zdravstvenom osiguranju je, prema njegovim rečima, potreba za obezbeđivanjem veze sa informacionim sistemom Poreske uprave.

Novina je i u tome da će overu zdravstvenih knjižica svim osiguranim licima obavljati matična filijala uz korišćenje raspoloživih podataka iz matične evidencije, odnosno na osnovu dokaza o plaćenim doprinosima.

Danijela Davidov

[objavljeno: 27.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.