Izvor: B92, 29.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove uniforme Vojske SCG

Beograd -- Vojska Srbije i Crne Gore trebalo bi da od kraja sledeće godine nosi nove uniforme koje su urađene u skladu sa svetskim standardima.

Kako je rečeno na današnjem predstavljanju uniformi na Vojnoj akademiji na Banjici, 3.000 kompleta novih uniformi nalaze se na testiranjima na akademiji, u Tehničko-obrazovnom centru Kopnene vojske i na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Vojnička uniforma MO3 izrađena je od materijala koji su fiziološki podobniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za telo, prilagođena je specifičnim klimatskim uslovima, obezbeduje maskiranost i zaštitu od osmatranja, a u potpunosti je u skladu sa svetskim standardima. Pored vojne uniforme M03 urađena je i vojnička uniforma za mirovne misije, čiji je dezen prilagođen ambijentu mirovne misije. Zadržan je kroj i oblik osnovnih odevnih predmeta iz kompleta vojničke uniforme i dopunjen specifičnim odevnim predmetima: šeširom, maramom, mrežicom za zaštitu od komaraca, borbenim patikama i priborom za pijenje vode. Uniforma gardijske brigade imaće specifična srpsko-crnogorska obeležja i biće različita za oficire u Srbiji i oficire u Crnoj Gori, rečeno je na konferenciji.

Načelnik Generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš, koji je prisustvovao prezentaciji rekao je da Generalštab ima "jasnu viziju neophodne reforme Vojske" i da se u skladu s tim ide u susret promenama, kako bi se dobio nov kvalitet za državu, građane i pripadnike Vojske. "U sklopu tih promena, važan je izgled Vojske. Uniforma nema svrhu samo da prikaže taj vizuelni momenat, ona mora biti funkcionalna, udobna i da ispuni određene zahteve vezane za zaštitna svojstva", naglasio je Paskaš.

Nove uniforme Vojske SCG proizvele su novosadska firma "Gepard", "Niteks" iz Niša i "Mile Dragić" iz Zrenjanina, koji već godinama izvozi uniforme svetskih standarda u veći broj zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.