Izvor: B92, 30.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove primedbe na rad KC Kragujevac

Kragujevac -- Posle Ane Lojanice, koja je izgubila bebu usled komplikacija, još jedna porodilja požalila se na tretman u Kliničkom centru Kragujevac.

Porodilja Aleksandra Milenić javila se redakciji B92, pošto je u vestima videla priču Ane Lojanice koja je usled komplikacija na porođaju nedavno izgubila bebu. "Nas dve smo u isto vreme bile na kagujevačkom GAK-u, porađali su nas isti lekari, imala sam identične komplikacije na porođaju, ali je na svu sreću moja beba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle reanimacije preživela", kaže za B92 Aleksandra Milenić.

Ona ističe da svoju priču želi da iznese u javost kako bi se proverio rad ginekologa u toj ustanovi i kako nijedna porodilja više ne bi doživela iste komplikacije.

Dan pre Ane Lojanice, koja je izgubila bebu 26. aprila, u kragujevačkom GAK-u porodila se Aleksandra Milenić.

"Beba nije disala u trenutku rođenja. Beba se nagutala plodove vode, na mozgu se pokazuju određeni znakovi patnje, da je bio bez kiseonika, takođe na srcu, imala je upalu pluća". Šta dalje da vam pričam”, kaže Aleksandra.

Posle osam dana provedenih na klinici, lekari su po nalogu doktora Gorana Lukića porođaj započeli prirodnim putem i pored toga što je, kaže Aleksandra, njen treći porođaj bio rizičan, a prvi obavljen carskim rezom.

Ona naglašava da je došlo do komplikacija i pucanja materice, pa je ginekolog Zoran Protrka pozvao kolegu Aleksandra Živanovića da obavi carski rez, posle čega je primila tri boce krvi.

Posle porođaja Aleksandrina beba provela je osam dana na dečjem odeljenju, gde su joj rađene brojne analize, snimanja rendgenom, laringoskopija, višestruke analize krvi.

Da je još jedna porodilja imala gotovo identično iskustvo kao i Ana Lojanica, obavestili smo i direktora kragujevačkog Kliničkog centra Radomira Pavlovića.

"Ja vas molim, u ponedeljak, posle 10 sati, kada možete dođite u Klinički centar. Ponesiti svu dokumentaciju koju imate od porođaja i da vas zamolim da kažete sve to što imate da kažete meni i mojim pravnicima i ja mogu da pokrenem neki postupak”, rekao je on.

"Samo mi je bitno da neke ljude koji stvarno prave probleme eliminišem zbog ovog Kliničkog centra gde ljudi stvarno dobro rade”, naveo je Pavlović.

Aleksandra smatra da sve porodilje koje su imale slična iskustva treba javno da se oglase i na taj način pojedinim bahatim lekarima stave do znanja da tako više ne mogu da rade.

"Mislim da javni tužilac koji ovo istražuje bi trebalo da se pozabavi time. Ne treba samo na Anin slučaj da se fokusira, već treba da ispita koliko je bilo sličnih slučajeva, a ja sam živ primer da ih je bilo. Apsolutno se podudaraju naša dva slučaja u svemu, samo što je moja beba ostala živa”, kaže Aleksandra.

"Ukoliko se utvrdi da nema krivične odgovornosti, da se nama majkama i budućim majkama koje smo ovo prošle, objasni zašto smo morale ovo da doživimo”, poručuje ona.

Zbog brojnih obaveza i četvoro dece, Aleksandra ističe da nema vremena da pravdu traži na sudu, ali kaže da je spremna da svojim svedočenjem pomogne u sporu koji protiv istih lekara vodi Ana Lojanica.

Aleksandra insistira na tome da bude rečeno kako je odnos ginekologa Babića i Živanovića, kao i babica na GAK-u bio vema stručan i požrtvovan.

Dane koji su pred njima porodica Milenić posvetiće zdravstvenom oporavku jednomesečne Magdalene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.