Izvor: B92, 08.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove oznake i obeležja VS-a

Beograd -- Oznake i obeležja su urađeni u duhu srpske istorije i tradicije i predstavljaju definitivni raskid sa nekadašnjim oznakama JNA.

Umesto petokrake od sada će na epoletama biti rozete. Vojska Srbije je kao zvanični početak obeležavanja svog novoustanovljenog praznika, 15. februara, predstavila nove oznake, koje su nastale na temelju tradicije srpskog naroda, ali su usklađene i sa NATO standardima.

Temeljni znak Vojske Srbije zasnovan je na državnom grbu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a iz tog znaka proizlaze sve ostale oznake: "Temeljni znak Vojske Srbije nastao je na osnovu tradicije srpskog naroda i čine ga grb sa grba Republike Srbije koji je van štita, umanjena kruna kojom se kruniše dvoglavi orao, krinovi kao sastavni deo grba Srbije i dve ukrštene sablje koje simbolišu ono što je vojničko i definišu znak kao vojnički. Vojničke sablje predstavljaju vojničku čast. Temeljni znak VS-a neće se nositi ni na jednom delu vojne uniforme, već je namenjen isključivo za memorandume", objašnjava major Jovica Milak.

Oznaka pripadnosti Vojsci Srbije predstavljena je štitom s četiri ocila koji će se nositi na levom rukavu. Nove oznake usklađene su sa NATO standardima, koji definišu klasifikaciju činova po kategorijama i rang u okviru tih kategorija.

Predsednik Srpskog heraldičkog društva, Dragomir Acović, koji je takođe učestvovao u izradi novih oznaka, kaže da je poštovana i tradicija: "Prvi put posle 1918. Vojska Srbije je Vojska Srbije, ne neke druge državne zajednice, u kojoj bi ipso facto morali biti zastupljeni i neki drugi simboli i neke druge tradicije kao što je do sada bio slučaj. Ovim se VS vratila tradicionalnim znamenjima".

Po novim pravilima, dugmad na službenim i svečanim uniformama podoficira biće srebrne boje, a kod oficira zlatne, dok će u tim istim bojama biti i oznake činova na epoletama i rozete. Nove oznake i obeležja pripadnici Vojske Srbije trebalo bi da na uniformama počnu da nose najverovatnije od juna.

Vojni avioni iznad Beograda

Avioni Vaduhoplovstva u petak, 9. februara, oko 13 časova, nadletaće šire područje iznad Ušća i Kalemegdana u Beogradu.

Avioni i helikopteri će, kako se dodaje, i narednih dana nadletati to područje u sklopu priprema za intervidovsku pokaznu vežbu koja će se održati 15. februara na Kalemegdanu povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije.

Vojska Srbije ove godine po prvi put proslavlja Sretenje kao Dan vojske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.