Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove bezbednosne mere u avionima

Beograd -- Na Aerodromu "Nikola Tesla" od subote će biti primenjivana nova bezbednosna pravila.

Tim merama ograničava se količina tečnih materija koja može biti uneta u avion kao ručni prtljag i propisuje način na koji tečnost mora biti upakovana. Nova pravila su u skladu s preporukama Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i primenjivaće se na svim svetskim aerodromima kako bi se povećala zaštita od pretnji tečnim eksplozivima.

Kada putnik dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na šalter da se prijavi za let i preda prtljag, dobiće plastičnu kesicu u koju će morati da odloži sve tečnosti, kao što su parfem, sjaj za usta ili neko piće koje je planirao da ponese u avion. Tečnost ne sme da bude u ambalaži većoj od 100 mililitara, a u kesicu je dozvoljeno staviti ukupno litar tečnosti. Tu kesicu putnik, odvojeno od drugih ličnih stvari, predaje na rentgen.

Goran Jovičić, direktor bezbednosti Aerodroma, kaže kako će putnicima biri sugerisano da sve posude s tečnostima, gelovima ili aerosolima ubace u torbe koje idu u bagaž aviona.

Tečna i kašasta hrana za bebe i tečni lekovi i medicinski preparati ne podležu toj meri. Roba kupljena u fri šopu se s fiskalnim računom pakuje u zasebnu kesu koja se zapečati i ne sme se otvarati do krajnje destinacije.

Zasebno će se kontrolisati tehnički uređaji poput laptopova, mobilnih telefona, fotoaparata ili kamera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.