Nove bespilotne letelice iznad Hrvatske

Izvor: TangoSix.rs, 26.Jul.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove bespilotne letelice iznad Hrvatske

Kako je u utorak 23. jula saopšteno iz austrijske kompanije Schiebel, Uprava za pomorsku sigurnost Ministarstva mora, transporta i infrastrukture Republike Hrvatske izdala je Evropskoj agenciji za pomorsku bezbednost (European Maritime Safety Agency – EMSA) prvi mobilizacijski zahtev za usluge pomorskog nadzora bespilotnom letelicom Camcopter S-100.
Počevši od ovog leta, pružanje usluga Hrvatskoj pomoćiće u pomorskim operacijama Obalske straže kao što su >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << traganje i spasavanje, nadzor i osmatranje, obezbeđenje sigurnosti brodova i luka, praćenje saobraćaja plovila, zaštita okoline, pomoć žrtvama na brodovima, kao i u reagovanjima na nesreće i katastrofe.
U te svrhe, bespilotni vazduhoplovni sistem Camcopter S-100 će biti baziran na ostrvu Brač i obavljaće redovne patrolne letove, misije za praćenje incidenata po pozivu i specifične inspekcijske operacije. Ovi zadaci izvršavaće se letelicom koja je opremljena elektrooptičkom i infracrvenom kamerom kompanije L3 Wescam, paketom opreme za osmatranje Overwatch Imaging PT-8 Oceanwatch i prijemnikom za automatsku identifikaciju AIS – Automatic Identification System.
Camcopter S-100 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Iz Schiebela podsećaju da im je Evropska agencija za pomorsku bezbednost u novembru 2018. godine dodelila višegodišnji ugovor o pomorskom nadzoru uz upotrebu daljinski upravljivog vazduhoplovnog sistema Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (VTOL). U realizaciji ovog ugovora Schiebel će istovremeno pružati usluge pomorskog nadzora za nekoliko država članica Evropske unije kao i određenim institucijama EU.
U Hrvatskoj već leti i drugi novi tip bespilotne letelice, za potrebe protivpožarne borbe, nadzora plovnih i drumskih puteva, kriznih situacija i državne granice, u okviru sistema domovinske sigurnosti, za izviđanje se koriste izraelske bespilotne vazduhoplovne sisteme Orbiter 3B koji su u saradnji hrvatskog Ministarstva odbrane i Ministarstva poljoprivrede nabavljeni uz značajno finansijsku podršku Evropske unije.
Ministarstvo odbrane Hrvatske organizovalo je 19. jula u šibenskom zaleđu predstavljanje upotrebe ovog sistema u protivpožarnom izviđanju. Prezentacija je prikazala ulogu bespilotne letelice u protivpožarnoj sezoni koja se koristi za nadzor požarom ugroženih područija, za rano otkivanje požara, praćenje stanja na zgarištu kao i procenu štete na područjima koja su bila zahvaćena požarom.
Kako je tada saoštilo Ministarstvo odbrane Hrvatske u periodu od 17. juna, kada u Hrvatskoj počinje protivpožarna sezona, sve do 19. jula, tim besposadnih vazduhoplovnih sistema bio je angažovan 11 puta a tom prilikom ostvareno je 7,25 sati naleta.
Prezentacija Orbitera / Foto: MORH Primarni cilj sistema Orbiter 3 je izvršavanje zadataka nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministartsva poljoprivrede koje će ove letelice koristiti 60 procenata vremena dok će Hrvatska vojska koristiti sistem 40 procenata uglavnom za podršku ostalim civilnim institucijama kao i prilikom zaštite i spasavanja na moru, zaštite od požara i sličnim zadacima.
Ugovor vredan 4,879 miliona evra sa PDV-om za nabavku bespilotnog vazduhoplovnog sistema Orbiter 3B potpisan je sa izraelskom kompanijom Aeronautics 15. maja 2018. godine a 70 procenata troškova snosio je Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo. Nabavljena je lansirna rampa, šest bespilotnih letelica i kompletna propratna logistika. Letelica može nositi do 5 kg korisnog tereta, dolet joj je 150 km, može ostati u vazduhu do šest sati. Dnevno-noćni senzor omogućuje izviđanje u svim uslovima a njime može otkriti čoveka na daljini od pet kilometara.
The post Nove bespilotne letelice iznad Hrvatske appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.