Novčana pomoć za nezaposlene

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčana pomoć za nezaposlene

Poslodavci koji nameravaju da otvore do 50 novih radnih mesta i nezaposleni koji žele da pokrenu sopstveni biznis mogu kod Nacionalne službe za zapošljavanje konkurisati za dobijanje bespovratne novčane pomoći. Poslodavcima se nudi između 80.000 i 160.000 dinara po novootvorenom radnom mestu, a nezaposlenima po 130.000.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da je za ove programe, čija je svrha podsticaj zapošljavanja, namenjeno oko milijardu i po dinara, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pola milijarde više nego prošle godine. Srđan Andrijanić, portparol Nacionalne službe za „Blic", kaže da je teško precizno reći koliko ljudi bi se moglo zaposliti uz pomoć ovog novca jer sume nisu iste za sve kategorije zainteresovanih, ali procenjuje da bi realizacijom ova dva programa do radnog mesta moglo doći više od 10.000 sada nezaposlenih.

Iznos novca koji će se dodeljivati poslodavcima zavisiće od stepena razvijenosti opštine u kojoj rade. Za najnerazvijenije je predviđeno po 160.000 dinara po svakom novozaposlenom radniku, za nerazvijene po 130.000, a u ostalim opštinama po 80.000 dinara. Poslodavci koji zaposle ljude iz teško zaposlivih kategorija (lica sa invaliditetom, Romi, stariji od 50 godina, deca bez roditeljskog staranja starija od 18 godina) dobiće dodatnih 40.000 dinara za svaku osobu iz ove grupe koju prime na posao. Obaveza poslodavaca biće da svaki radnik, za čije zaposlenje dobiju novac od države, bude zaposlen najmanje dve godine i da plate uz doprinose za socijalno osiguranje budu redovno isplaćivane.

Javnim pozivom za subvencije samozapošljavanja nezaposlenih predviđeno je da po 130.000 dinara mogu dobiti nezaposleni koji su na evidenciji NSZ i prošli su instruktivnu obuku u organizaciji ove službe. Na novac neće moći da računaju oni koji nameravaju da registruju individualno poljoprivredno gazdinstvo, zadrugu, da se bave trgovinom, igrama na sreću, taksiranjem ili da otvore menjačnicu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.