Novčana pomoć prosvetarima stiže u novembru

Izvor: Politika, 28.Okt.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčana pomoć prosvetarima stiže u novembru

Samo u Beogradu 156 direktora škola krši propise. – U Zakonu o platnim razredima nema pravde za prosvetne radnike, tvrde sindikati. – Protest upozorenja održan u 1.017 škola u Srbiji

Jednokratna novčana pomoć prosvetnim radnicima biće isplaćena krajem novembra, ali se još ne zna o kojoj sumi je reč  – obelodanili su predstavnici četiri reprezentativna sindikata u prosveti obraćajući se javnosti, neposredno posle sastanka sa prosvetnim vrhom, a povodom jednodnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << štrajka upozorenja, kome se juče samo u prepodnevnoj smeni odazvalo 1.017 škola od ukupno 1.800 matičnih škola u Srbiji.

– Zaposlenima u prosveti, kojih ima oko 108.000 u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, definitivno će od 20. do 30. novembra biti isplaćena jednokratna novčana pomoć. Koliko će to biti novca znaće se posle razgovora premijera Aleksandra Vučića i čelnika prosvetnih sindikata, zakazanog za ponedeljak, 2. novembar – obznanio je Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, ističući da je ova pomoć veoma važna zaposlenima u obrazovanju jer su zbog smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje izgubili 30.000 do 60.000 dinara na godišnjem nivou.

Sindikalci su saglasni – tražiće jednu celu platu, što je maksimalna suma ove jednokratne pomoći predviđena pređašnjim dogovorima prosvetara i vlasti.

Navodeći da „određene grupe zaposlenih u javnoj upravi kao što su javna preduzeća, državne agencije, funkcioneri nisu obuhvaćene Zakonom o platnim razredima koji će se odnositi na prosvetu, zdravstvo, policiju...”, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, zamerila je što u tekstu ovog zakona nema baš ničega što su predlagali prosvetni radnici.

– Ne želimo da nas država istakne kao najvažnije, ali smatramo da je došlo vreme za malo pravde za prosvetne radnike. I to će biti tema našeg sastanka sa premijerom – naglasila je Jankovićeva.

Sa resornim ministarstvom predstavnici prosvetnih sindikata sklopili su poseban kolektivni ugovor prema kome prosvetnoj vlasti dostavljaju podatke o tehnološkim viškovima, ali i potrebama za kadrom koji nedostaje u školama, podsetio je Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

– Imamo još 106 ljudi koji kao tehnološki viškovi nisu upošljeni i to uglavnom zato što direktori sebi „čuvaju mesta”. U nastavi drže na određeno zaposlene nastavnike i posle isteka prvog mandata, umesto da na ta mesta na neodređeno zaposle ljude sa liste tehnoloških viškova. Na naše upozorenje da u Srbiji oko trećina direktora škola ovako krši zakon, samo u Beogradu 156, iz ministarstva su tražili da svaki od četiri reprezentativna sindikata imenuje po tri direktora koji najlošije obavljaju svoj posao. Dostavili smo spisak sa 12 imena, inspekcija nije bila u školama da proveri njihov rad i nijedan od tih rukovodilaca nije smenjen – negodovao je Brajković.

Korupcija pojela obrazovanje

– Korupcija je pojela obrazovanje – stav je Milorada Antića, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. Svoje zapažanje Antić je potkrepio izjavom da su „sindikati od nadležnih u prosvetnoj vlasti zahtevali smenu najmanje 12 direktora škola zbog kršenja zakona, da je Agenciji za borbu protiv korupcije podneto oko 200 prijava protiv školskih rukovodilaca, a da se prosvetna inspekcija najavljuje direktoru tri dana pre nego što poseti školu, umesto da u proveru ide bez najave”.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Prosvetari nezadovoljni uprkos najavljenoj pomoći

Izvor: RTS, 28.Okt.2015

Zaposleni u prosveti, njih oko 108.000, dobiće jednokratnu pomoć između 20. i 30. novembra, a o njenoj visini biće odlučeno na sastanku s premijerom Vučićem u ponedeljak – to su se dogovorili predstavnici sindikata prosvete i nadležnih. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.