Novac za popravke potrošili na plate

Izvor: Blic, 24.Jun.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac za popravke potrošili na plate

Valjevo - Ministarstvo prosvete uvelo je u valjevsku predškolsku ustanovu „Milica Nožica“ privremene mere, a dužnosti su razrešene direktorka Valentina Vukojičić-Stefanović i ceo Upravni odbor ustanove. Privremene mere i smena rukovodstva usledili su kao ishod kontrole Republičke prosvetne inspekcije u valjevskim obdaništima koja je utvrdila nezakonitosti u zapošljavanju 40 radnika na određeno vreme, nenamensko trošenje novca dobijenog iz gradskog budžeta zbog čega je nastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dug od preko 12 miliona dinara prema dobavljačima, te prijema dece u vrtiće preko dozvoljenih normativa.

Na mesto vršioca dužnosti direktora vrtića imenovana je vaspitačica i predsednica sindikata „Milice Nožice" Slavica Aleksić, a privremene mere biće na snazi najduže šest meseci, do kada bi trebalo da budu izabrani direktor i UO Predškolske ustanove.

Kako saznaje „Blic", u izveštaju Republičke prosvetne inspekcije navode se brojne zamerke na rad čelnika ustanove. Utvrđeno je da nije u potpunosti ispoštovan pravilnik o prijemu i upisu dece, kao i da broj mališana koji su upisani u vaspitne grupe premašuje broj koji je srazmeran kapacitetima sedam gradskih obdaništa. Naime, projektovani kapacitet je 1.195 mališana, a u valjevskim vrtićima smešteno je duplo više dece od tog broja. Svaka vaspitna grupa ima preko 30 mališana, pa je prosvetna inspekcija konstatovala da se u vrtiće na smeštaj primao „i ko je trebao i ko nije". U izveštaju prosvetne inspekcije, po saznanjima „Blica", posebno se navode propusti prilikom zapošljavanja. Konstatovano je, naime, da je 40 radnika na određeno vreme nezakonito zaposleno i da su sklapani nezakoniti ugovori o pripravničkom radnom odnosu.

U Predškolskoj ustanovi nakon tog izveštaja, kako kažu naši pouzdani izvori, sledi češljanje koje će sprovesti tržišna, finansijska i inspekcija rada, a zbog blago rečeno nedomaćinskog poslovanja razrešenog rukovodstva sa finansijama ustanove, nije isključeno da će posla imati i odsek za suzbijanje privrednog kriminala valjevske policije.

- Kao osnivač, grad Valjevo je u poslednje dve godine na račun ustanove prebacio po oko 200 miliona dinara za sve potrebe obdaništa, od investicionih ulaganja, nabavka i popravki, do plata zaposlenih. Grad finansira plate 245 radnika u vrtićima, a ustanova ima pravo da zaposli još radnika, pod uslovom da obezbedi novac za njihove zarade iz sopstvenih izvora. Međutim, dobar deo novca dobijenog od lokalne samouprave, umesto na poboljšanja uslova smeštaja mališana, otišao je na plate 66 novozaposlenih na određeno vreme. Izdvajanjem za plate tih radnika, između ostalog, nastao je dug Predškolske ustanove od preko 12 miliona prema dobavljačima - priča izvor „Blica" ilustrujući to primerima da su gradske vlasti dale novac za sanaciju krova u vrtiću „Pčelica" u naselju Peti puk ili na proširenje smeštajnih kapaciteta u obdaništu „Hajdi" u centru grada, ali da su te pare „otišle za plate zaposlenih na određeno vreme". Po njegovim rečima, zbog toga još u martu nije usvojen finansijski plan ustanove, a predsednik i još jedan član razrešenog UO, tražili su hitnu sednicu na kojoj su nameravali da na dnevni red stave pitanje smene direktorke Valentine Vukojičić-Stefanović. Međutim, njihova dva glasa nisu bila dovoljna protiv drugih sedam članova koji su bili protiv ili uzdržani. UO „Milice Nožice" čini devet članova, po tri iz redova zaposlenih, roditelja i grada kao osnivača. Onda su u „pomoć" pozvani i pojedini gradski čelnici da direktorku „nagovore na dobrovoljno povlačenje sa te funkcije i prelazak na mesto pedagoga", ali ni razgovor koji je sa njom vodio predsednik Skupštine grada Goran Lučić iz DSS, na čijoj kvoti je izabrana na to mesto, nije urodio plodom.

Gradsko veće je potom od Ministarstva prosvete zatražilo smenu direktorke, a nakon izveštaja Republičke prosvetne inspekcije, Ministarstvo je odlučilo da u paketu, uz uvođenje privremenih mera, smeni direktorku i UO Predškolske ustanove.

Nakon razrešenja Valentina Vukojičić-Stefanović je otišla na godišnji odmor, a u prvoj izjavi medijima v.d. direktorka Slavica Aleksić je kratko rekla „da će njen osnovni zadatak biti saniranje posledica koje je prouzrokovalo prethodno rukovodstvo".

Smenjeni članovi UO tvrde da je smena usledila kao deo političke trgovine u vladajućoj koaliciji, da su dugovi nastali jer roditelji nisu na vreme plaćali za boravak dece, te da je u obdaništa primljen veći broj dece od dozvoljenog u dogovoru sa gradskim vlastima zbog pritiska roditelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.