Novac sa računa ne može da se troši bez kontrole

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac sa računa ne može da se troši bez kontrole

Sudovi časti ne mogu da zamene prave sudove, lekarima neophodni protokoli koji štite i njih i pacijente

„Neću dati ostavku, jer mene su izabrali lekari iz cele Srbije preko svojih predstavnika. Naravno, postoji statut Lekarske komore Srbije (LKS), koji omogućava da se proveri poverenje direktora. Fantomsko udruženje koje traži moju smenu ne predstavlja privatnike u LKS-u, gde imamo 3.000 privatnih lekara i 20 funkcionera”, kaže Tatjana Radosavljević, direktorka LKS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u razgovoru za „Politiku”. Ona dodaje da je ovo njen drugi mandat koji ističe u junu 2014. godine, a po zakonu ne može ponovo da bude izabrana za direktorku.

Vašu ostavku traži Regionalna lekarska komora Srbije. Kakav je vaš komentar na njihov zahtev?

Ono što traže Vojvođani priča je koja traje već dve godine i ima veze sa autonomijom koju oni pokušavaju da sprovedu i na ovaj način. U pitanju je nekoliko osoba koje žele da troše novac vojvođanskih lekara bez ikakve kontrole, a to ne može u LKS-u. Reč je o 79 miliona dinara koje je prebačeno na račun, i nalazi se van sistema kontrole LKS-a, na šta smo mi u više navrata reagovali i opominjali Vojvođansku banku, a onda se obratili Narodnoj banci.

Da li se izdvojila LK Vojvodine?

Nije. To je deo političke priče o odvajanju Vojvodine. Kolege iz te komore su vrlo aktivne. Postojala je namera nekih rukovodilaca Regionalne pokrajinske LK da, iako je LKS jedinstveno pravno lice, uskrate odgovornom licu pravo na dupli potpis na njihovim računima. Pokušali su da novac troše kako hoće, a da ih niko od organa LKS-a ne nadzire.

Gde je otišao novac od članarina lekara?

Nigde. Najveći deo se nalazi na računima banaka, to se može proveriti na našim završnim računima. Taj novac se troši za zakup prostora u kojima organizujemo besplatno obrazovanje, za profesionalno osiguranje i za plate zaposlenih u LKS-u.

Komora obeležava šest godina postojanja. Šta je značilo osnivanje LKS-a?

Osnivanje Lekarske komore Srbije(LKS) je bio prelomni čin ne samo za lekarski esnaf već i za pacijente: pošto su blizu 60 godina radili bez licence, poslednji u regionu i Evropi, i naši lekari su dobili licencu, to jest dozvolu za rad. Do tada oni nisu imali obavezu da poštuju lekarski kodeks i da se usavršavaju.

Koliko je osnivanje sudova časti donelo više reda u zdravstvo?

Sudovi časti su dočekani sa mnogo više očekivanja nego što je realno. Oni ne mogu da zamene redovne sudove koji rade sporo, jer nemamo protokole lečenja i sve se bazira na mišljenju veštaka.

Zašto ne postoje medicinski protokoli?

Postoje vodiči dobre prakse, ali ni oni nisu obavezujući. Tražili smo ih još od bivšeg ministra zdravlja dr Milosavljevića, koji je bio protiv toga, pa od dr Stankovića, koji je deklarativno bio za to, a onda i od sadašnje ministarke dr Slavice Đukić-Dejanović, od koje još nemamo odgovor. Naši lekari žele protokole, jer su onda zaštićeni i pacijenti, a kolege mogu da dokažu da su nevini.

Zašto lekarska komora u većem broju slučajeva ne oduzima licence za lekarske greške?

Lekarska greška mora da bude dokazana, a do tada postoji pretpostavka nevinosti. Nije nadležnost LKS-a da oduzima licence ili da ljude, koji su procesuirani, vrati na posao. To je oblast radnog prava. Takođe, ti slučajevi već su u postupku pred nekim drugim sudovima. U LKS-u smo uveli evropsku instituciju zastajanja sa postupkom

Mnogo je kritika na proces zastajanja i pitanja zašto se lekaru, koji je osumnjičen da je napravio grešku zbog koje je pacijent umro, dozvoljava da leči?

Kada bi Sud časti u slučajevima kad neki pacijent optužuje lekara za grešku ili kada se protiv tog lekara već vodi postupak za nesavesno lečenje, donosio svoju presudu, advokat jedne ili druge strane bi to mogao da koristi kao ključni dokaz u sudskim procesima, što predstavlja jednu vrstu pritiska na sud. Zato zastajanje postoji u svim drugim zemljama u kojima postoje komorski sistemi, izuzev SAD i Engleske, gde je dokazivanje lekarske greške vrlo lako i brzo, jer imaju protokole lečenja. Struci tada ostaje da donese odluku da li neko ostaje i bez dozvole za rad.

Čemu onda služi Lekarska komora?

Ona služi da etički propusti, gde ne postoji sudski proces, budu procesuirani. LKS je oduzela licencu na devet meseci lekarki protiv koje se nije vodio nikakav sudski spor, ali se nama obratila rodbina pacijenta. Pred Sudom časti dokazano je da lekarka nije pregledala pacijenta na terenu iako je bila pozvana tri puta.

Koliko je licenci oduzeto?

Dve-tri, ali trenutno ima pet ili šest prvostepenih presuda za teška dela protiv zdravlja ljudi, pa ako budu potvrđene, a lekari osuđeni na kaznu zatvora, licence za rad će im biti ukinute. Oduzeli smo trajno i jednu licencu za dokazano delo korupcije.

Olivera Popović

objavljeno: 06.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.