Izvor: B92, 12.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac naučnicima regiona

Beograd -- Naučnici iz Srbije moći će u narednih sedam godina da konkurišu za 50 milijardi evra, koje je EU namenila naučnicima Evrope.

Naime, radi se o programu Sedmog okvirnog programa Evropske unije za istraživanje i razvoj, ali će naučnici iz Srbije novac moći da dobiju pod uslovom da u projektima učestvuju i njihove kolege iz regiona jugoistočne Evrope. Prvi projekti za koje će konkurisati naučnici iz Srbije najverovatnije će biti dostavljeni tokom juna. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

To je danas rekao odlazeći ministar nauke i životne sredine Aleksandar Popović, otvarajući trodnevnu regionalnu konferenciju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija posvećenu primenjenim istraživanjima.

Članstvo u EU nije preduslov za učešće u Programu i Srbija se već smatra članovima Sedmog okvirnog programa EU, a u Briselu bi krajem februara trebalo da potpiše sporazum o saradnji u oblasti istraživanja i razvoja.

Popović je pojasnio da će naučnici iz Srbije, po osnovu tog projekta, imati pristup svim fondovima za naučni rad iz Brisela, a za sredstva se konkuriše pod uslovom da na svakom projektu učestvuju i naučnici iz regiona.

Prema njegovim rečima, cilj konferencije u Beogradu je da se okupe regionalni stručnjaci iz industrije i privrede i da se upoznaju kako bi lakše mogli da konkurišu za pomenuta sredstva u Briselu.

U Sedmom programu EU učestvuje 14 zemalja i 17 organizacija zaduženih za finansiranje naučnih istraživanja u Albaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj , Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj i Hrvatskoj.

Organizator današnje konferencije je resorno ministarstvo kao član projekta EU "Sautist juropien ERA-NET" (Southeast European ERA-NET,SEE-ERA-NET).

Na konferenciji će biti reči i o primeni informacionih tehnologija u zdravstvu, zaštiti životne sredine i održivom razvoju, primeni informacionih tehnologija u obrazovanju i zaštiti kulturnog nasleđa.

Naučna saradnja Srbija-Švajcarska

Predstavnici Srbije i Švajcarske potpisali u Beogradu Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na saradnju u oblasti nauke. Sporazum se odnosi na regionalni program naučnoistraživačke saradnje SCOPES, vredan pola miliona švajcarskih franaka.

Program je usredsređen na promociju istraživačkih projekata visokog kvaliteta i poboljšanja rada u naučnim institucijama Srbije, što treba da omogući dalje podizanje nivoa istraživačkog rada i bolju integraciju istraživača i institucija u međunarodnu naučnu zajednicu.

Program obuhvata pet različitih aktivnost: finansiranje učešća na konferencijama, zajedničke istraživačke projekte, institucionalizovano partnerstvo, finansijsku podršku u pripremnoj fazi i finansijsku podršku za vrednovanje različitih projekata.

U okviru programa SCOPES do 2008. biće realizovano 15 zajedničkih istraživačkih projekata naučnika iz Švajcarske i Srbije, između ostalog, u oblasti nuklearne fizike, ekologije, zdravstva, geologije i hemije.

U saopštenju Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SECO) navodi se da će SCOPES sa 500.000 švajcarskih franaka finansirati Vlada Švajcarske, a sprovodiće se pod pokroviteljstvom Švajcarske nacionalne fondacije za nauku (SNSF), koja će i upravljati programom.

Memorandum su potpisali ministar nauke i zaštite životne sredine Srbije Aleksandar Popović i ambasador Švajcarske u Beogradu Vilhelm Majer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.