Izvor: B92, 25.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova terapija za bubrege

Beograd -- Već početkom naredne godine u Srbiji će početi da se primenjuje nova terapija za lečenje bubrežne anemije.

U Srbiji čak svaki deseti stanovnik pati od nekog stepena bubrežne slabosti i zato je Srbija prva u Istočnoj Evropi registrovala novi lek čija će primena znatno usporiti napredovanje bubrežne slabosti, ojačati zdravlje obolelih na dijalizi i umanjiti smrtnost.

U Srbiji čak 400.000 ljudi boluje od težeg oblika bubrežne slabosti, 4.000 obolelih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već je na dijalizi, a oko 1.500 čeka transplantaciju. Sve njih muči anemija i važno je da ona počne da se leči pre nego što oboleli krene na dijalizu.

"Ja sam na dijalizi otprilike šest meseci. Jedna od posledica je i moja anemija", priča Aleksandra Krstić. "Posle Nove godine očekujemo novu terapiju za anemiju, to će mi dosta pomoći u transplantaciji. Nadam se transplantaciji, tetka će mi biti donor", priča ona.

Bubrežna slabost je ozbiljno oboljenje, koje vodi otkazivanju rada bubrega. Prati ga pojava teškog oblika anemije, koja ugrožava ceo organizam, pre svega srce i krvne sudove, i znatno uvećava smrtnost.

"Tako ćemo usporiti progresiju bubrežne slabosti, odložiti početak dijalize", kaže Steva Plješa, pomoćnik direktora za internističke službe KBC Zemun.

"Kad imate očuvaniji organizam koji ulazi u transplantaciju, normalno da će i kalem bolje da se prihvati, da će duže da traje", kaže on. Za razliku od dosadašnjih lekova, novi lek se daje samo jednom mesečno, objašnjava Plješa.

"Prednost mu je što se daje ređe i duže održava krvnu sliku dobru. A za naše bolesnike je jako važno da ga ne bodete svaki dan i svaki drugi dan, jer ionako je svaki drugi dan na dijalizi", kaže on. Lek je već registrovan i u administrativnoj je proceduri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.