Nova strategija protiv korupcije

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova strategija protiv korupcije

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen najavio da se priprema nova strategija i akcioni plan za borbu protiv korupcije.

Oni će, kako kaže, sadržati niz koraka potrebnih za konkretnu primenu zakona iz te oblasti, koji "ne bi smeli da ostanu mrtvo slovo na papiru".

Homen je na skupu o razmeni iskustava u borbi protiv korupcije u Srbiji i Nemačkoj rekao da će se strategija raditi u saradnji sa nevladinim organizacijama i podrazumevaće i izmene nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postojećih zakona koji se tiču borbe protiv korupcije.

On je dodao da ne želi da "licitira" sa rokovima za izradu te strategije, jer se radi o ozbiljnom dokumentu, bez koga se neće moći krenuti dalje u sistemsku borbu protiv korupcije.

Kako je istakao, od 64 dodatna pitanja koje je Srbiji postavila Evropska komisija nakon uručivanja odgovora na upitnik o ispunjavanju uslova za sticanje statusa kandidata za Evropsku uniju, najveći broj se odnosi na korupciju, "što je bilo i očekivano".

Ta pitanja su, precizirao je Homen, vrlo detaljna, i tiču se konkretne saradnje policije i tužilaštva u određenim fazama istrage, da li postoji i na koji način se odvija koordinacija.

"To treba da nam jasno ukaže na probleme kad je u pitanju funkcionisanje državnih institucija", konstatovao je on.

Homen je ukazao da institucije za borbu protiv korpucije postoje i funkcionišu, ali uglavnom samo "na papiru", pa se postavlja pitanje da li dodadašnji način njihovog rada daje rezultate, jer se oni ne vide, bar na prvi pogled. On je objasnio da se to jasno vidi iz činjenice koliko je

porastao broj slučajeva korupcije koje su otkrili i procesuirali policija i tužilaštvo.

Borba protiv korupcije važna i za građane

Milica Delević (Fonet, arhiva)

Direktor Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević je, naglašavajući da je u Akcionom planu za pristupanje EU borba protiv korupcije jedan od značajnijih zadataka, rekla da napredak po tom pitanju jeste važan za evropske integracije, ali još više znači građanima Srbije.

"To je oblast gde građani očekuju konkretna rešenja, velike promene... to je nešto što prepoznaju kao konkretnu brigu", rekla je ona.

Delevićeva je dodala da se, nažalost, borba protiv korupcije neće završiti sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU, jer je "šest meseci nedovoljno da se iskoreni korupcija".

"Mi ćemo do trenutka sticanja statusa kandidata napredovati, EU će ocenjivati da li smo uspostavili pravni okvir koji funkcioniše i koji sprečava da korupcija bude opšte mesto i sve više postaje ekscesna situacija u Srbiji", ocenila je ona.

Skupu je prisustvovao i državni sekretar u nemačkom ministarstvu unutrašnjih poslova Ole Šreder, koji je, nabrajajući koje je sve mere primenjuje ta država u borbi protiv korupcije, rekao i da je, na primer, u Nemačkoj nezaimslivo da saobraćajni policajac uzme nekom novac da bi mu "progledao kroz prste".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za godinu dana nova strategija i akcioni plan za borbu protiv korupcije

Izvor: EMportal, 30.Mar.2011

Ministarstvo pravde priprema novu strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije, izjavio danas državni sekretar tog ministarstva Slobodan Homen.

Nastavak na EMportal...

HOMEN: STRATEGIJOM PROTIV KORUPCIJE

Izvor: Kurir, 30.Mar.2011

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen najavio je danas da to ministarstvo priprema novu strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije, koji će sadržati niz koraka potrebnih za konkretnu primenu zakona iz te oblasti, koji "ne bi smeli da ostanu mrtvo slovo na papiru"...Homen...

Nastavak na Kurir...

Nova strategija protiv korupcije

Izvor: RTS, 30.Mar.2011

Ministarstvo pravde priprema novu strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije koji će sadržati niz koraka potrebnih za konkretnu primenu zakona iz te oblasti, rekao je državni sekretar Slobodan Homen. Radi se o ozbiljnom dokumentu, pa ne želim da "licitiram" sa rokovima, dodao Homen. ..Državni...

Nastavak na RTS...

Borba protiv korupcije najveći izazov

Izvor: TvojPortal.com, 31.Mar.2011, 09:45

 . (voa) Iako građani percepiraju da se borba protiv korupcije ne vidi, povećan broj osoba koje odgovoraju za korupciju pokazuju da MUP i Tužilaštvo počinju da se ozbiljnije hvataju u koštac sa ovom društvenom bolešću.. .  . . Borba protiv korupcije je najvažnija tema i najveći izazov...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.