Nova sala u Kliničkom centru

Izvor: B92, 13.Feb.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova sala u Kliničkom centru

Đorđe Bajec (arhiva, Tanjug)

Beograd -- Za 10 dana u Kliničko-bolničkom centru Srbije biće otvorena nova kardiohirurška sala, zbog čega bi manje pacijenata trebalo da čeka na operaciju.

Napomenuvši da su za dopunski rad lekara trenutno u okviru te ustanove spremna odeljenja Plastične hirurgije, Očna bolnica, Kardiovaskularna hirurgija i Odeljenje za kardiologiju, Bajec je precizirao da bi nova sala kardiohirurgije trebalo da počne sa radom sledeće sedmice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kada je reč o listama čekanja, o kojima se dosta govori u poslednje vreme, direktor Kliničkog centra Srbije je novinarima kazao da će predložiti ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću da se sve liste čekanja objedine.

"Dešava se da pacijent, dok je na listi čekanja u Kliničkom centru, bude operisan u drugoj zdravstvenoj ustanovi, i na taj način se gubi vreme i često dešava da po ceo dan nema operativnog programa", pojasnio je Bajec.

Bajec još kaže da dopunskim radom lekara nijedan pacijent koji je osiguranik Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje neće trpeti zbog nekog ko plati operaciju, jer će se poštovati liste čekanja.

On je naveo da dopunski rad lekara, prema Zakonu, podrazumeva da onaj ko plati operaciju, neće imati prednost, već može da bira posebne termine - vikend, radni dan, popodnevne sate ili u trenutku kada za to budu postojali slobodni termini i kapaciteti.

"Procedura je komplikovana i treba prvo razmotriti ko sve može da radi u okviru tog programa, treba napraviti cenovnik, ali i utvrditi koliko novca će biti namenjeno doktorima i medicinskim sestrama", rekao je Bajec u razgovoru sa predstavnicima medija.

On je ukazao da se "Klinički centar Srbije nalazi u ozbiljnom vakuumu", jer nema Statut i dodao je da ta zdravstvena ustanova radi na obebeđivanju i stvaranju uslova da se, kada taj akt bude bio usvojen, odmah počne sa dopuskim radom.

Prema podacima KCS, tokom protekle godine u toj zdravstvenoj ustanovi obavljeno je više od 48.000 operacija i oko 934.000 ambulantnih pregleda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.