Izvor: B92, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pomoć Sigurnoj kući

Beograd, Čačak -- Akciji B92 za izgradnju dve sigurne kuće u Beogradu za žrtve porodičnog nasilja pridružile su se kanadska ambasada i magazin Kord.

Kanadska ambasada u Beogradu podržala je projekat B92 sa 10.000 kanadskih dolara, a ugovor o donaciji potpisali su kanadski ambasador Robert Mekdugal i direktor B92 Veran Matić, a Mekdugal je rekao da mu je veoma drago što njegova zemlja može da pomogne projektu jer je kanadska vlada već podržavala društveno odgovorno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslovanje.

"Mi čvrsto verujemo da svi delovi društva, uključujući i privredu, imaju odgovornost prema svojoj zajednici i da treba da učine sve što mogu kako bi je unapredili", rekao je on.

"Ova akcija B92 je od vitalnog značaja i veoma smo srećni što možemo da sarađujemo s vama. Kanada, inače, poslovno sarađuje sa Srbijom i kroz različita partnerstva trudimo se da promovišemo društveno odgovorno poslovanje", naveo je ambasador.

Ambasador Mekdugal najavio je da će Kanada nastaviti da pruža čvrstu podršku Srbiji, i to kroz čitav niz projekata, a prvi konkretan korak biće učešće tima kanadske ambasade na Beogradskom maratonu, tokom kojeg će biti prikupljana sredstva za Sigurnu kuću.

"Pošto nisam u formi, ja neću moći da istrčim maraton, ali ću biti tamo da bar prepešačim prvi deo, a fizički spremniji zaposleni u ambasadi planiraju da istrče polumaraton", kaže on.

"Kanadska agencija za međunarodni razvoj nastaviće da podržava projekte u Srbiji koji se tiču pitanja zdravlja, vladavine prava, rodne ravnopravnosti, mladih, osoba sa inaliditetom i manjinskih grupa", najavio je Mekdugal.

Ambasador je najavio da je nedavno raspisan i konkurs za brojne projekte na koje mogu da se prijave svi zainteresovani.

Akciji izgradnje skloništa za žrtve porodičnog nasilja pridružio se i magazin Kord (Cord), koji, u saradnji s B92, organizuje humanitarnu trku "Čeriti masters" u okviru Beogradskog maratona, u subotu 21. aprila.

Svaki pretrčani kilometar učesnika trke obezbediće dodatna sredstva za izgradnju Sigurne kuće.

Svaka treća žena - žrtva

Svaka treća žena u Srbiji trpi neki oblik fizičkog maltretiranja, rečeno je na današnjem predavanju o nasilju u porodici održanom u Čačku.

"Priča o vlastitom domu kao toplom i sigurnom mestu, sasvim ličnoj maloj oazi i skrovištu, odavno nije tačna. Jer, upravo u porodičnom domu sve češće se događaju neki od najvećih zločina", rekla je Ružica Jelisavac, direktorka Centra za socijalni rad u Užicu.

Podaci radne grupe koja funkcioniše pri Vladi Srbije za izradu nacionalnog plana za zaštitu žena, dovodi do poražavajuće statistike: svaka druga žena trpi neki vid nasilja, svaka treća žena trpi oblik fizičkog maltretiranja, a svakoj četvrtoj se preti nasiljem, rečeno je na skupu.

Jelisavčeva ističe da su posledice, kojima su izložena deca kroz nasilje u porodici, dugotrajne i najčešće dovode do identifikacije sa roditeljem nasilnikom.

"Sigurne kuće i SOS centri moraju da postoje, jer državne institucije ne mogu same da odrade svoj deo posla. Izolacija žrtve je neophodna, a SOS centri imaju veliku prednost, jer u njima rade volonteri koji vode sa žrtvama profesionalne i stručne razgovore", naglasila je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.