Nova podela Bošnjaka

Izvor: Glas javnosti, Beta, 11.Sep.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova podela Bošnjaka

NOVI PAZAR - Odbornici Skupštine opštine Sjenica odlučili su da oba bošnjačka groblja u toj opštini prenesu u nadležnost Islamske zajednice u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, što je izazvalo protest odbornika Bošnjačke liste za evropski Sandžak.

Predlagač odluke, zamenik predsednika opštine Mensur Gičević juče je za radio Sto plus ovu odluku objasnio time što sjeničko komunalno preduzeće u delatnosti nema sahranjivanje.

- Problem ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rešiti tako što ćemo posao preneti IZ Srbije, da oni vode brigu o načinu sahranjivanja i održavanja grobalja - rekao je Gičević.

Gičević je odbornik grupe građana, koji u koaliciji za Sandžačkom demokratskom partijom (SDP), Srpskom radikalnom strankom (SRS) i Jedinstvenom srpskom listom (JSL), čini skupštinsku većinu.

Potez skupštinske većine je, s druge strane, izazvao oštre reakcije Bošnjačke liste za evropski Sandžak, čiji su odbornici napustili zasedanje.

Šef odborničkog kluba Bošnjačke liste u Sjenici Hazbo Mujović kaže da nisu hteli da učestvuju u donošenju takve odluke.

- Skupština opštine je uzela za pravo da odlučuje koja je to prava islamska zajednica i na taj način favorizuje jednu od dve postojeće. Mi smo za jedinstvo svih Bošnjaka i nećemo da učestvujemo u podeli Islamske zajednice -, rekao je Mujović, dodajući da bi ovakva odluka SO mogla dovesti do novog sukoba među Bošnjacima.

Na teritoriji sjeničke opštine deluju dve islamske zajednice.

IZ u Srbiji rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić i IZ Srbije, na čelu ima reisa Adema Zilkića.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.